Nikola Richterová Kultúra

Ide o výtvarnú čalamádu! Tak predstavil košickú modernu lektor v SNG

Výstava s názvom Košická moderna a jej kontext predstavuje tvorbu z metropoly východu v 20. až 30. rokoch. Na Sieste v galérii ju dokonale predstavil lektor Vladislav Malast. Okrem výkladu ku konkrétnym dielam sa veľa hovorilo aj o vtedajšej spoločenskej situácií, autoroch, či rôznorodosti štýlov.

Ilustračný obrázok k článku Ide o výtvarnú čalamádu! Tak predstavil košickú modernu lektor v SNG
Foto: Nikola Richterová / Zdroj: Dnes24.sk

„Dá sa povedať, že štýlovo je košická moderna jedna veľká čalamáda. Jednoducho tu nájdete z každého rožku trošku.“ oboznamoval nás s tvorbou v tomto období lektor zo Slovenskej národnej galérie Vladislav Malast.

Mnohostrannú odlišnosť medzi tvorbami jednotlivých autorov je vidieť hneď na prvý pohľad. Kým v niektorých miestnostiach nájdete viac-menej pokojné obrazy krajín a domčekov, v ďalších prevládajú krikľavé farby, zdeformované postavy, či rušivé prostredie preplneného zafajčeného baru.

Košická moderna patrí bohatým výberom umeleckých diel a rozmanitosťou osudov svojich tvorcov k dôležitému bodu na kultúrnej mape Európy. Bohužiaľ akoby doteraz nebola ešte stále vo svete patrične docenená.

Siesta v galérii je vhodná aj pre „začiatočníkov“

Slovenská národná galéria je pre svojich návštevníkov sprístupnená zadarmo aj v roku 2015. Rovnako bezplatne sa samozrejme dostanete aj na nedeľnú prednášku. Tá dnešná prilákala okolo 30 ľudí a treba podotknúť, že lektorov výklad nie je len pre tých, ktorí sa zaujímajú o umenie.

Prednášajúci vás dokáže oboznámiť s výstavou aj v tom prípade, že sa o ňu nezaujímate. Tým pádom je pre vás lepšie, ak vám o obrazoch porozpráva priamo odborník, ktorý vie vysvetliť, ako bolo dielo zostrojené, čo je na ňom presne znázornené, čo predstavuje a aj za akej situácie bolo ukázané svetu.

Výstava Košická moderna a jej kontext je v Slovenskej národnej galérii sprístupnená od 5. decembra. Návštevníci sa môžu kochať dielami tohto obdobia z metropoly východu až do 15. marca.

Výstava Košická moderna a jej kontext v SNG
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM