Rôzne

Husacie hody v Burgenlande: Vyberte sa za lahodným vínom a dobrým jedlom

Zážitkový festival u našich rakúskych susedov potrvá od septembra až do novembra. Popri gastronomických pôžitkoch si môžete vyskúšať napríklad aj páranie peria.

Ilustračný obrázok k článku Husacie hody v Burgenlande: Vyberte sa za lahodným vínom a dobrým jedlom
12
Galéria

Vo vzduchu už cítiť vôňu jesene, s ktorou prichádzajú aj vinobrania a hody. U našich rakúskych susedov sú spojené s opereným symbolom Burgenlandu – husou.

Husacie pôžitky

Obľúbený operenec sa počas celého roka sa teší zo šťavnatej trávy na tunajších pastvinách a to je ten najlepší predpoklad na to, aby si labužníci na jeseň pochutnali na delikátnom husacom pokrme. K jedlu sa servírujú vynikajúce vína z najslnečnejších vinohradov. Mnohé z nich získali medzinárodné uznanie a chválu vo forme ocenení.

Najbližším festivalom budú husacie hody v mestečku Bad Sauerbrunn, na ktorých sa labužníci zídu 16. a 17. septembra. Mesiac po ňom odštartuje veľký „Gans Burgenland Genuss Festival“ v meste Rust blízko Neziderského jazera. Od 13. až 15. októbra sa tam okrem kulinárskych zážitkov budú prezentovať aj staré tradičné ľudové remeslá a hudobné vystúpenia z celého Burgenlandu.

O ďalších oslavách úrody plných pôžitku, ktoré kladú okrem husi špeciálny dôraz na regionálnosť miestnych špecialít, vín a producentov sa dozviete TU.

sobota – nedeľa, 16. a 17. septembra / Bad Sauerbrunn

piatok – nedeľa, 13. až 15. októbra / Rust

Zemiakové oslavy

Ak máte chuť presunúť sa za gastro zážitkami trocha ďalej, navštívte festivaly v mestečku Litschau a Geras v Dolnom Rakúsku.

Farmári vedia, že to najlepšie, čo im príroda a záhrada ponúka, je dobre a hlboko ukryté v zemi. Pestovatelia zemiakov si svoj poklad natoľko vážia, že zemiakom venovali vlastné festivaly. V oblasti Waldviertel obyvatelia každoročne usporadúvajú dva zemiakové festivaly. Septembrový festival Erpfl-Grätzl-Festl v Litschau a v októbri dvojdňový festival zemiakov v mestečku Geras.

Na spomínaných festivaloch nájdete všetko, čo si v súvislosti so zemiakmi dokážete predstaviť. Sladké či slané zemiaky, veľké, malé, rekordné, so šupkou, rôznych tvarov, výstavu zemiakových postavičiek i nové druhy zemiakov. Najväčším lákadlom sú predovšetkým zemiakové pochúťky – polievky, placky, pečené a údené zemiaky, zemiakové koláče, halušky, zložité, moderné, tradičné i jednoduché jedlá a najrôznejšie druhy zemiakových chlebíkov.

Ak hľadáte inšpiráciu alebo len jednoducho radi ochutnávate zemiakové špeciality, tieto festivaly si určite nenechajte ujsť.

nedeľa 17. septembra / Litschau / od 10:00 do 17:00 hod.

sobota – nedeľa 7. a 8. október / Geras / od 9:00 hod.

Husacie hody Burgenland
12
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM