Rôzne

Hudobník Dežo Ursíny bude mať v Dúbravke pamätník

Pamätník by mal stáť pred niekdajším bydliskom umelca v parku na Fedákovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Hudobník Dežo Ursíny bude mať v Dúbravke pamätník
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Dúbravka si uctí slovenského hudobníka, dramaturga, umelca a aj Dúbravčana Deža Ursínyho. Spolu s osadením jeho pamätníka chcú tiež upraviť okolie dlhoročného bydliska umelca na Fedákovej a zveľadiť priľahlý park a verejné priestory pri niekdajšom „Sloníku.“

Ursínyho Listovanie

Myšlienku a financovanie občianskeho projektu podporili na včerajšom zasadnutí dúbravskí poslanci. Pamätník by mal stáť pred niekdajším bydliskom umelca v parku na Fedákovej. Autorkou umeleckého návrhu je sochárka a odborná asistentka Vysokej školy výtvarných umení Mira Podmanická.

S iniciatívou osadiť a venovať pamätník Dežovi Ursínymi prišiel na Komisiu kultúry jej člen – miestny a župný poslanec Juraj Štekláč. Komisia sa návrhom zaoberala niekoľkokrát, k vypracovaniu projektu sa pridali aj Dúbravské noviny a v spolupráci so sochárkou Mirou Podmanickou vznikli dva umelecké návrhy. Na projekt a realizáciu projektu vyčlenili poslanci v rozpočte 5000 eur.

Návrh pamätníka s názvom Listovanie stvárňuje dvere, knihu, symbolizuje nazretie do vnútra tvorby umelca. Objekt by sa mal skladať zo štyroch kovových platní, do ktorých navrhla umelkyňa vylaserovať vybrané texty Deža Ursínyho.

Osadením pamätníka na Fedákovej chceli iniciátori projektu začať s vytváraním spomienkových miest, stôp, umeleckých odkazov významných Dúbravčanov.

Pamätník Ursínymu by chcela Dúbravka dokončiť na jeseň a odhaliť v októbri. Osadenie pravdepodobne spoja s hudbou – komorným koncertom Dežových piesní v parku na Fedákovej ulici.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM