Správy

Hraničný prechod Berg vynovia. Budovy neprešli rekonštrukciou od roku 1988

Rekonštrukcia priestorov na bývalom hraničnom priechode medzi Slovenskom a Rakúskom Petržalka - Berg by sa mala podľa plánu ukončiť na budúci rok v máji. Celkové náklady predstavujú podľa zmluvy 1.611.212 eur s DPH.

Ilustračný obrázok k článku Hraničný prechod Berg vynovia. Budovy neprešli rekonštrukciou od roku 1988
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková, priestory situované pri križovatke diaľnic D1 a D2 v Petržalke sú pre FS jedným z hlavných strategických objektov pre výkon kontrolnej činnosti colníkov.

„Bratislava je prirodzeným hrdlom lievika tovarových tokov z východu a severu smerom do viacerých krajín EÚ, do Maďarska, Rakúska, Česka. Pašeráci, najmä tabakových výrobkov, začali preferovať južnú vetvu zo Srbska a Moldavska, keďže východná vonkajšia hranica s Ukrajinou je neustále strážená. Stále živá je aj Balkánska drogová trasa. Napriek tomu, že vnútorné hranice už v podstate neexistujú, stále ich kontrolujeme,“ povedala hovorkyňa FS.

Na relatívne malom priestore sa nachádza šesť bývalých cestných a železničných hraničných priechodov. Budujú sa nové administratívne priestory, komplexne vybavená kontrolná hala a ďalšie priestory na zaistenie a kontrolu tovaru a osôb, vrátane skladu horľavín a iných nebezpečných materiálov. Budú spĺňať najprísnejšie bezpečnostné a hygienické štandardy.

Od roku 1988, kedy boli objekty na priechode otvorené, neprešli žiadnou rekonštrukciou. Priestory bude využívať Kriminálny úrad FS a Stanica Colného úradu Bratislava.

Na Slovensku je niekoľko bývalých hraničných priechodov, viaceré z nich sú v dezolátnom stave. Po vstupe do Schengenu ich štát delimitoval mestám, obciam, Národnej diaľničnej spoločnosti alebo polícii.

V majetku finančnej správy okrem komplexu objektov na bývalom hraničnom priechode Petržalka – Berg ostali aj hraničné priechody na úseku štátnej hranice s Ukrajinou, ktoré tvoria vonkajšiu hranicu EÚ.

Prečítajte si tiež: Rekonštrukcia Bratislavského hradu bude drahšia približne o 5 miliónov eur

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM