Nina Táborská Rôzne

Hradný areál kráča s dobou: Pýšiť sa má Barokovou záhradou

Rekonštrukcia hradného areálu pokračuje. Vo výstavbe je Baroková záhrada, ktorá bola zničená rozsiahlym požiarom. V areáli pribudne aj Zimná jazdiareň, ktorá má slúžiť kultúrno-spoločenským podujatiam.

Ilustračný obrázok k článku Hradný areál kráča s dobou: Pýšiť sa má Barokovou záhradou
Zdroj: Bratislava INAK

Dominantu hlavného mesta denne vídame z rôznych uhlov. Máme ho i v peňaženke na desať, dvadsať a päťdesiatcentových minciach. Kedysi kráľovské sídlo Márie Terézie, dnes okrem iného priestor pre expozície Slovenského národného múzea. Hrad je obľúbeným miestom pre Bratislavčanov aj turistov.

Aktuálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Tá má palác aj celý hradný areál vrátiť do podoby, ktorá nadviaže na poslednú barokovú etapu historického vývoja ešte pred veľkým požiarom v roku 1811. Požiar vypukol z nedbanlivosti vojakov a podľahla mu celá stavba paláca, Terezianum ako aj mnoho budov v areáli hradu i v podhradí.

Okrem obnovy samotného Hradného paláca (revitalizácia fasády, interérov aj nádvoria) sa vynovenia dočkal aj Záhradný pavilón (Oranžéria) z čias Márie Terézie, ktorý bude v lete slúžiť na rôzne podujatia a v zime na prezimovanie teplomilných rastlín.

K ďalšej fáze obnovy patrí rozsiahla rekonštrukcia Barokovej záhrady, ktorá má byť „magnetom na oživenie a zatraktívnenie areálu hradu“. Obnova záhrady je plánovaná už dlhodobo.

Pod ňou vznikajú podzemné garáže s kapacitou až dvestodvadsaťdva parkovacích miest, ktorých výstavba sa stala predmetom mnohých búrlivých diskusii. Našli sa tu totiž vzácne rímsko-keltské nálezy.

Čítajte viac: ROZHOVOR: Potrebujeme garáže na Bratislavskom hrade? Verejnosť chce počuť pravdu, tvrdia aktivisti

Súčasťou vynoveného areálu bude aj Zimná jazdiareň vo svojej historickej podobe, ktorá má celoročne slúžiť na kultúrne a spoločenské podujatia. Hrad čaká aj nové osvetlenie.

O rekonštrukcii Bratislavského hradu sa dočítate viac TU.

Baroková záhrada
4
Galéria
Zdroj: Bratislava INAK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM