Aktualizované Tlačové správy

Hráči hľadajú v Bratislave nielen Pokémonov, ale aj neexistujúce PKO

Možno ste v ostatných dňoch v meste stretli viac ľudí s mobilom v ruke, ktorí robia čudesné pohyby a hľadajú rôzne zákutia metropoly. Je to jasný dôkaz, že šialenstvo zvané Pokémon GO zasiahlo aj Bratislavu. Nám sa ale podarilo objaviť niečo, s čím tvorcovia tejto hry nerátali.

Ilustračný obrázok k článku Hráči hľadajú v Bratislave nielen Pokémonov, ale aj neexistujúce PKO
Zdroj: Dnes24.sk

Princíp hry je jednoduchý, hráči hľadajú vo svojom okolí príšerky zvané Pokémoni. Z počítačovej hry z 90-tych rokov sa stal po nedávnom štarte mobilnej aplikácie doslova fenomén. Ľudia trávia hraním tejto hry dokonca viac času, ako na Facebooku. V Česku jej už podľahlo 7% internetovej populácie a zrejme výrazne iné to nebude ani u nás. Hra je pre Slovákov dostupná od soboty 16. 7. 2016.

Čo vlastne hľadajú hráči?

Vďaka technológii GPS hľadajú hráči na reálnych miestach virtuálnych Pokémonov, chytajú ich, zbierajú a trénujú v špeciálnych telocvičniach (gym). Aj tieto telocvične musia hľadať. Je ich po meste niekoľko a zberači ich musia objaviť, aby v nich mohli zvádzať boje s inými súpermi. Prezradíme vám, že jedna telocvičňa sa nachádza na Bratislavskom hrade, ďalšia hneď vedľa v parlamente (ktovie, koľko hráčov je medzi poslancami NR SR?), ale nájdete ich napríklad aj pri Modrom kostolíku či pri Slovenskom rozhlase.

V neposlednom rade hľadajú hráči takzvané Pokéstopy. Pokéstop je miesto, na ktorom môžu získať guľaté nádoby (Pokéball), do ktorých chytajú Pokémonov, ale aj ďalšie užitočné veci, ako napríklad lieky na liečbu zranení z boja. Takéto Pokéstopy sú rozmiestnené všade naokolo nás, samozrejme vidieť ich je možné len cez aplikáciu.

Existujúce a neexistujúce stopy

S čím však zjavne tvorcovia nerátali, sú zásadné zmeny v meste. A tak napríklad ak sa vyberiete na nábrežie Dunaja, pretože tam sa dobre chytajú vodní Pokémoni, tak vám to ukáže dve zaujímavé Pokéstopy. Sú nimi sochy na priečelí budovy PKO.

Počkať, ale veď PKO je zbúrané! Jeho niekdajší areál je dnes oplotený a neprístupný verejnosti. To môže ľudí neznalých histórie a novodobého diania poriadne zmiasť. O turistoch závislých na tejto hre nehovoriac. Tí budú PKO len márne hľadať. Hráči však majú šťastie, virtuálne Pokéstopy fungujú, aj keď skutočne body, na ktoré sú viazané, v reálnom svete zmizli.

Čo žerú Pokémoni?

Na to je jednoduchá odpoveď – dáta. Podľa odhadov hodina „pokémonovania“ spáli okolo 20 MB. To je celkom slušná spotreba. Keďže Pokémoni sa často skrývajú v parkoch, Pokéstopy sú zvyčajne pamätníky či kultúrne pamiatky, wi-fi v ich okolí môžete hľadať len ťažko. Ak patríte k hráčom, alebo tomuto fenoménu podľahlo napríklad vaše dieťa, pozor na účet od mobilného operátora.

Pri hodine hrania denne síce nabeháte pár kilometrov a možno pôjdu dole kilá, no mesačne spotrebujete okolo 600 MB. A to len s touto jedinou aplikáciou. Pridajte si k tomu maily, surfovanie po webe, Facebook, Instagram, Google Maps, Waze, … Riešením sú napríklad dátové balíky od najmladšieho operátora. 4ka ponúka 1 GB dát vo vlastnej sieti už za jedno euro. Navyše v lete dáva zákazníkom, ktorí si prenesú číslo od iného operátora 10 GB dát zadarmo. To je zhruba 500 hodín hrania Pokémon GO!

Pokémoni v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM