Nina Táborská Rôzne

Hospitalizácia v nemocnici vyvoláva strach. Detským pacientom na Kramároch ho pomôže prekonať veselá chirurgia

Napriek tomu, že príjemné prostredie v nemocnici výrazne vplýva na zdravotný stav pacientov, do renovácie priestorov nemocníc sa investuje len málo. Pri detských pacientoch je hospitalizácia oveľa náročnejšia. Znamená to pre nich odlúčenie od rodiny a následný strach z nepoznaného.

Ilustračný obrázok k článku Hospitalizácia v nemocnici vyvoláva strach. Detským pacientom na Kramároch ho pomôže prekonať veselá chirurgia
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to len samotná choroba, ktorá je pre deti stresujúca. Odlúčenie od rodiny, priateľov, nedomáce prostredie, pobyt v nevľúdnej izbe. S tým sa musí vyrovnať každé dieťa, ktoré je hospitalizované. Uľahčiť im dni strávene v nemocnici pritom môže aj útulné prostredie.

Len za minulý rok bolo na Klinike detskej chirurgie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou hospitalizovaných viac ako 4700 detí. Od tých najmenších až do veku 18 rokov.

„Pre deti aj ich rodičov je hospitalizácia v nemocnici stresovou situáciou. Preto dlhodobo hľadáme cestu, ako im pobyt v nemocnici čo najviac spríjemniť. Naším cieľom je, aby sa deti aspoň na chvíľku zbavili strachu a zabudli, že sú choré,“ povedala Jana Pecsérke-Kubranská, riaditeľka združenia Osmijanko, ktoré spolu so zdravotnou poisťovňou Dôvera renovovali oddelenie chirurgie na Kramároch.

Ide o ich tridsiaty spoločný projekt, kedy detské oddelenie v nemocnici premenili na prostredie priateľské k našim najmenším. „Tento rok máme v pláne zrekonštruovať štyri ďalšie detské oddelenia, pretože sme presvedčení, že deťom útulné prostredie pomáha k rýchlejšiemu uzdraveniu a návratu k svojim blízkym,“ vysvetlil generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

„Jedna strana je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, druhou je fakt, že bez prostredia to ide len ťažko. Prostredie totiž svojim spôsobom tiež lieči,“ povedal riaditeľ detskej nemocnice doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc.

Len v máji nemocnica na celom oddelení realizovala výmenu okien. Hneď nato sa izby pre pacientov, priestor na učenie a ošetrovne zmenili na farebný svet plný guľôčok. Premenou prešli tiež spoločné priestory, sesterské izby, dvere, technické miestnosti aj sociálne zariadenia.

Okrem nového prostredia zlepšujú pravidelne náladu hospitalizovaným deťom aj zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clownodctors. „Veľmi nás teší, že sa naša nemocnica vďaka sponzorom, zdravotným klaunom, deťom a študentom, mení na farebnú oázu plnú rozprávkových bytostí, príbehov a farieb, ktoré deťom robia radosť a pomáhajú im odbúrať stresy s vyšetrení a hospitalizácie,“ ukončil riaditeľ Ladislav Kužela.

Prečítajte si tiež: Rozprávky, ktoré potešia všetky deti: Ich kúpou prispejete na život zachraňujúce inkubátory

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM