Nina Táborská Rôzne

Horúčavy ťahajú ľudí do klimatizovaných vlakov. Železnice predlžujú InterCity prípadne regionálne vlaky

Pretrvávajúce zvýšené teploty menia spotrebiteľské správanie pri výbere kategórie vlakov. ZSSK eviduje o 20 až 30 percent vyšší záujem o rýchliky, InterCity vlaky, prípadne regionálne vlaky, kde je garantovaný teplotný komfort, teda klimatizované vozne.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy ťahajú ľudí do klimatizovaných vlakov. Železnice predlžujú InterCity prípadne regionálne vlaky
Zdroj: TASR

“Predlžujeme súpravy IC vlakov, pretože sa už v predstihu prejavila naplnenosť súprav na viac ako 90 percent. V piatok a v nedeľu pripájame vozeň do popoludňajších expresných InterCity spojení medzi Bratislavou a východným Slovenskom a opačne,“ uviedla Tatiana Kyselová, riaditeľka sekcie marketingu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Ide o IC vlak 505 Lyoness z Bratislavy do Košíc, ktorý bol vypravený včera a rovnako bude vypravený v nedeľu popoludňajší IC 504 Wüstenrot z Košíc do Bratislavy. Vozeň predstavuje navýšenie ponuky o ďalších 76 miest. „V prípade extrémneho tepla zrejme nerozhoduje len cena, ale ľudí viac zaujíma, v akom prostredí strávia niekoľko hodín cesty,“ konštatovala Kyselová. IC spoje cestujúci využívajú prioritne na cestovanie nad 200 km.

ZSSK garantuje v IC vlakoch teplotný komfort, ak ho nedodrží, peniaze vynaložené na lístok cestujúci získa späť. Ak by došlo k poruche klimatizácie a teplota stúpne nad 30 stupňov Celzia, ZSSK vráti 25 percent z cestovného.

Rovnako ZSSK zvýšila zálohové vozne pre IC vlaky, v prípade výpadku klimatizácie nahradí vozeň s poruchou.

InterCity vlaky sú expresné a najrýchlejšie vlaky medzi Bratislavou a Košicami s malým počtom zastavení. Majú neregulované cestovné, ale aj vyšší štandard. Súpravy sú radené z nových klimatizovaných vozňov, vo vlakoch sú radené vozne na prepravu imobilných cestujúcich (zdvíhacia plošina) aj so špeciálnym priestorom pre matky s deťmi (osobitné kupé).

Cestujúci majú k dispozícii WiFi pripojenie k internetu, elektrické zásuvky, bezplatné parkovanie pri kúpe lístka cez internet vo vybraných staniciach.

ZSSK denne vypravuje v priemere 1450 vlakov. V roku 2015 zrealizuje 31,30 milióna vlakových kilometrov (vlkm) na základe zmluvy so štátom. V roku 2014 spoločnosť prepravila vyše 47,2 miliónov osôb.

Prečítajte si tiež: Železnice chcú zarobiť za každú cenu. Predávajú lístky s miestenkou aj na sedadlá pre invalidov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM