Adriana Banásová Rôzne

Horúčavy striedajú silné dažde, ktoré páchajú škody. Cez víkend museli zasahovať už aj hasiči

Po tropických horúčavách prišlo v našom hlavnom meste ochladenie, ktoré bolo sprevádzané víkendovými búrkami. Silná prietrž s prívalovým dažďom sa Bratislavou prehnala v sobotu v podvečerných hodinách, následkom čoho popadali stromy či zatopilo ulice.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy striedajú silné dažde, ktoré páchajú škody. Cez víkend museli zasahovať už aj hasiči
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Po tropických horúčavách prišlo v našom hlavnom meste ochladenie, ktoré bolo sprevádzané víkendovými búrkami. Silná búrka s prívalovým dažďom sa Bratislavou prehnala v sobotu v podvečerných hodinách.

Na viacerých miestach preto museli zasahovať hasiči a pracovníci magistrátneho dispečingu. Víkendová prietrž mračien nespôsobila v Bratislave žiadne škody na mestskom majetku, všetky výjazdy boli realizované ako odstraňovanie havárií.

Dažde zdržali aj premávku MHD

Mestskí dispečeri v spolupráci s HaZZ a DPB odstraňovali po sobotnej intenzívnej búrke na viacerých miestach v centre a širšom centre mesta popadané stromy a vylámané kríky. Škody po silnej búrke na miestach v správe hlavného mesta odpratávali v najviac postihnutých lokalitách na Dunajskom nábreží zo staromestskej časti, na Vajanského nábreží, Šafárikovom námestí, Viedenskej ceste a Dostojevského rade.

Prekážky na cestách a zaplavené komunikácie čiastočne zdržali premávku MHD v sobotu v čase od 19:30 do 20:10, v rozmedzí približne od 5 do 15 minút.

Z dôvodov vysokého úhrnu zrážok v krátkom čase nastal na niektorých miestach aj problém s kanalizáciou, ktorá nestíhala odčerpávať všetku prívalovú vodu. Zaplavená bola najmä Petržalka a Dolnozemská ulica, na ktorej museli zasahovať aj hasiči.

Upchávanie kanalizačných vpustov

Jednou z príčin zaplavenia ulíc je upchávanie kanalizačných vpustov, ktoré spôsobuje hlavne popadané lístie zo stromov. Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja už pred rokom upozornil na potrebu vypracovania plánu čistenia dažďových vpustov na kritických úsekoch bratislavských ci­est.

„Je veľkou chybou, že mesto za prvý polrok vyčistilo len niečo viac ako 560 dažďových vpustov. Myslíme si, že mesto v spolupráci s BVS a Infra Services musia zabezpečiť pravidelné čístenie vpustov na kritických úsekoch bratislavských ciest“, približuje riaditeľ IRBK Miroslav Dragun.

Podľa riaditeľa IRBK Miroslava Draguna je vrchol diletanstva, že mesto prevezme zrekonštruovanú cestu na nábreží Dunaja bez toho, aby si skontrolovalo prečistenie dažďových vpustov, prípadne jeho technický stav.

Minulý rok mesto vyčistilo len niekoľko desiatok vpustov, tento rok by údržbou mali prejsť všetky v správe mesta.

Podľa vyjadrenia, ktoré poskytlo vedenie hlavného mesta Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciam „V rozpočte Hlavného mesta SR Bratislavy nie je samostatne vyšpecifikovaná suma na čistenie dažďových vpustov na komunikáciách v správe mesta. Táto činnosť sa vykonáva v rámci bežnej údržby komunikácií a vykonáva ju spoločnosť Infra Services, a.s.,“ približuje Dragun.

Zo strany mesta sú pravidelne čistené aj čerpacie stanice v podchodoch a podjazdoch. Nakoľko sú čerpadlá dimenzované na určitý objem vody, v prípade silných prívalových dažďov a búrok je potrebné v krízových lokalitách vodu zo zaplavených komunikácií odčerpávať.

Daždivé počasie s možnosťou búrok bude podľa predpovedí pokračovať aj tento týždeň.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM