Rôzne

Horúčavy lákajú k jazerám. Pozor! Nie všetky vodné plochy sú vhodné na kúpanie

Zaplávať si v prírode je ideálny recept na príjemné prežitie horúceho leta. Máte prehľad, v ktorých jazerách sa okúpete bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie?

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy lákajú k jazerám. Pozor! Nie všetky vodné plochy sú vhodné na kúpanie
33
Galéria
Zdroj: TASR

V okolí Bratislavy je množstvo prírodných vodných plôch. Nie všetky sú však vhodné na kúpanie. Aby ste sa vyhli nepríjemným zdravotným problémom, je dôležité všímať si vodu v jazere aj jeho okolie.

Hrozí aj salmonela

Hygienici upozorňujú, že pri kúpaní v jazerách je potrebné myslieť na viaceré pravidlá. „Treba si všímať, či voda nie je príliš zakalená, nepriehľadná, nevytvára penu či zelenú kašu. Ak áno, radím vyhnúť sa jej,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pozor si treba dať aj na zapáchajúce naplaveniny na plážach, pred kúpaním je vhodné prezrieť si aj okolie vodnej plochy.

Nebezpečné je plávať na miestach, kde sa zhromažďujú vodné vtáky, môžu prenášať salmonelu. Voda, v ktorej sa nachádzajú uhynuté zvieratá alebo v jej blízkosti vypúšťajú odpadové vody je na kúpanie absolútne nevhodná.

Kúpaniu v jazerách by sa rozhodne mali vyhnúť ľudia s nízkou imunitou či citlivou a poškodenou pokožkou. Po plávaní je vhodné sa vždy osprchovať a prezliecť sa do suchého oblečenia. Hneď po kúpaní si vyzlečte mokré plavky. Inak vám hrozia gynekologické a urologické ťažkosti.

Bezpečné jazerá a kúpaliská

Úrad verejného zdravotníctva k 16. júnu 2017 schválil prevádzku na 7 prírodných kúpaliskách. „V štádiu príprav a schvaľovania prevádzky bolo ďalších 6 prírodných kúpalísk, medzi nimi aj Kuchajda v Bratislave,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

V Bratislavskom kraji schválili prevádzku na prírodných kúpaliskách Zlaté Piesky a Slnečné Jazerá – Senec.

Okrem schválených prírodných kúpalísk je kvalita vody kontrolovaná aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Vhodné na kúpanie sú aj ďalšie vodné plochy v Bratislavskom kra­ji:

  • Rusovce-Candell
  • Čunovo
  • Malé Leváre
  • Plavecký Štvrtok
  • Nové Košariská

O tom, či prírodné alebo umelé kúpalisko môže začať svoju prevádzku, rozhodujú hygienici na základe obhliadky priestorov, predloženia prevádzkového poriadku a vyhovujúcej kvality vody. Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Bratislavské jazerá
33
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM