Aktualizované Rôzne

Robert Kaliňák končí vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu vlády

A je to jasné! Vravelo sa o tom už od minulého týždňa, teraz sa to stalo realitou. Robert Kaliňák končí ako minister vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Robert Kaliňák končí vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu vlády
Zdroj: TASR

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) končí vo funkcii. Rovnako tak končí aj vo funkcii podpredsedu vlády. Oznámil to v pondelok doobeda vo vyhlásení pre médiá. Kaliňák chce aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je pre Kaliňáka vec, s ktorou sa dá podľa jeho slov veľmi ťažko vyrovnať.

„Pred dvoma týždňami sa stala brutálna vražda dvoch mladých ľudí. Pre ministra vnútra existuje len jedno riešenie, a to je vyšetriť vraždu, postaviť pred súd jej páchateľov, prípadne objednávateľov,“ povedal Kaliňák. Pripomenul, že od vraždy sa situácia najmä spoločensky vyhrotila. „Myslím si, že je dôležité, aby sme nechali dostatočný priestor polícii a vyšetrovateľom, aby tento prípad vyšetrili. Som presvedčený, že sa to vyšetrovateľom podarí,“ uviedol. Kaliňák opäť zdôraznil, že na vražde pracuje najväčší vyšetrovací tím s tým, že Slovensko spolupracuje aj so zahraničím. Situácia bola podľa Kaliňáka posledné dni veľmi komplikovaná, a to aj pre klímu na politickej scéne.

Zároveň uviedol, že svoje rozhodnutie oznámil predsedovi vlády, ale aj obom predsedom koaličných strán. Otázka jeho nástupcu je podľa neho predčasná. Vo svojom vyhlásení sa poďakoval polícii, hasičom a záchranárom, ale aj ľuďom, ktorí pracujú v civilnej sekcii. Kaliňák dúfa, že jeho odchodom by sa situácia na Slovensku mohla stabilizovať. „To, čo potrebujeme, je stabilita,“ zdôraznil.

Kaliňák sa vrátil aj k piatkovým (9.3.) zhromaždeniam. „Z môjho pohľadu to, čo sme v roku '89 vybojovali, boli hodnoty. Prvou je možnosť sa zhromažďovať. Chcem sa poďakovať účastníkom pochodu, že bol bez incidentu a každý mal právo povedať svoj názor. Rovnako ďakujem aj organizátorom a polícii,“ povedal Kaliňák. Rovnakou hodnotou sú podľa ministra vnútra aj slobodné voľby.

Kaliňákov odchod z funkcie žiadal koaličný Most-Híd. Vládna kríza a napätie prišli po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice a po zverejnení Kuciakovho nedokončeného článku, ktorý hovorí o prepojení politikov na taliansku mafiu. Jeho demisiu chcela aj opozícia a táto požiadavka zaznela i od ľudí na minulotýždňových zhromaždeniach Postavme sa za slušné Slovensko.

Kaliňák bol ministrom vnútra v prvej (2006–2010), druhej (2012–2016) aj súčasnej tretej vláde Roberta Fica (Smer-SD). Je jedným zo zakladajúcich členov Smeru-SD a od roku 2004 je podpredsedom strany. Ide už o druhého člena kabinetu, ktorý odchádza po vražde novinára. Minulý týždeň vo funkcii skončil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), išlo o jeho osobné rozhodnutie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM