Rôzne

Horná časť hradu Devín už čoskoro otvorí brány návštevníkom

Viac ako 65 dobrovoľníkov tento týždeň očistilo časti areálu národnej kultúrnej pamiatky od náletovej zelene, kamennej sute a odpadkov.

Ilustračný obrázok k článku Horná časť hradu Devín už čoskoro otvorí brány návštevníkom
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Časť areálu hradu Devín čistili dobrovoľníci z Nadácie Pontis v rámci akcie „Naše mesto 2016“, ktorú zorganizovalo hlavné mesto spolu s nadáciou Pontis ako doplnkovú aktivitu pre podporu projektu „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“. Cieľom akcie bolo zatraktívniť areál hradu Devín a zvýšiť bezpečnosť návštevníkov.

„Vítam dobrovoľnícke aktivity, ktorých cieľom je kultivácia verejných priestorov a som veľmi rád, že sme sa takto spojili, aby sme hrad Devín zatraktívnili pre nás všetkých. Po dnešnom dni bude časť areálu hradu Devín krajšia a bezpečnejšia,“ ocenil prácu dobrovoľníkov primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Oprava stredovekých architektúr

Dobrovoľnícke práce boli zamerané najmä na čistenie časti areálu národnej kultúrnej pamiatky od náletovej zelene, kamennej sute a odpadkov. Hlavnou činnosťou bolo najmä trhanie buriny z chodníkov a architektúr a tiež prenášanie kameňov na umelú skládku na hrade. Tento materiál bude následne použitý na opravy stredovekých architektúr.

V areáli hradu boli zároveň namaľované drevené prvky, ktoré sa v priestore nachádzajú. Do akcie sa okrem 65 dobrovoľníkov zapojili aj pracovníci Mestského múzea Bratislava, pracovníci mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ako aj pracovníci magistrátu.

„Dobrou správou je aj to, že sa ukončila druhá etapa projektu sprístupnenia horného hradu verejnosti a ostáva nám už len obnoviť expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Sme tak o krok bližšie k ukončeniu projektu a po deviatich rokoch bude horný hrad už budúcu sezónu prístupný opäť pre verejnosť,“ dodal primátor.

Pamiatková obnova hradobných konštrukcií

Rekonštrukčné práce projektu sprístupnenia horného hradu pre verejnosť sa začali v októbri minulého roka, kedy sa realizovalo vyčistenie hradného brala a architektúr horného hradu od náletových drevín a skalnej sute s použitím horolezeckej techniky a osadenie monitorovacieho systému na zisťovanie pohybu nestabilných častí hradnej skaly.

Aktuálne sa ukončili práce zamerané na pamiatkovú obnovu hradobných konštrukcií časti areálu národnej kultúrnej pamiatky a od druhej polovice tohto roka sa začne s obnovou expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala.

Vzhľadom na charakter prác a súvisiacu prípravu expozície, sa budú môcť návštevníci NKP hrad Devín dostať na horný hrad a navštíviť muzeálnu expozíciu v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala už v apríli budúceho roka.

Projekt sa realizuje v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení, financovaný je z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska. Práce v rámci projektu sú vo výške 399 729 eur, spolufinancovanie je vo výške 339 770 eur a finančná spoluúčasť Hlavného mesta SR Bratislavy je vo výške 59 959 eur.

Čítajte tiež: Rekonštrukčné práce na sprístupnení horného hradu Devín sú v plnom prúde

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM