Michaela Katonová Rôzne

Holuby prenášajú vážne ochorenia aj v uliciach Bratislavy, riešenie je na dosah

Problém znečistenia od holubov dobre poznajú viacerí obyvatelia Bratislavy. Podceňovanie tejto otázky sa však neopláca. Holuby môžu prenášať vážne ochorenia, nehovoriac o hluku a neporiadku, ktorý spôsobujú.

Ilustračný obrázok k článku Holuby prenášajú vážne ochorenia aj v uliciach Bratislavy, riešenie je na dosah
Zdroj: TASR

Regionálne úrady verejného zdravotníctva nevykonávajú štátny zdravotný dozor nad bytovými domami, a tak sa musia majitelia i nájomníci vysporiadať s holubmi po svojom. Často ide o boj s veternými mlynmi.

Problém s holubmi veľmi dobre poznajú aj študenti na internátoch v Mlynskej doline. Vedenie internátov pristúpilo pred niekoľkými rokmi k riešeniu – nasadili dravca, ktorý ich loví. Avšak, na nadmerné množstvo vtákov je potrebné nasadiť viac, ako len jedného dravca.

Študenti sa rozhodli zobrať riešenie problému do vlastných rúk. Na balkóny si umiestňujú fľaše s vodou, použité cdčká aj nastrihané alobaly, no len máločo pomáha. „Na balkóne nemôžeme sušiť oblečenie a nechať si v zime na rímse nejaké potraviny? Ani omylom,“ hovorí Linda, ktorá na Šturáku býva tretí rok. Podľa jej slov nezabrala ani sieť. „Natiahli sme so spolubývajúcou niečo ako pletivo. Pár dní bol pokoj a potom si holuby znova našli škáru, ktorou chodili na balkón."

Holuby znepríjemňujú život ľuďom aj na verejných priestranstvách. Vo viacerých svetových metropolách platí zákaz kŕmenia týchto vtákov. V Benátkach môžete dokonca dostať pokutu od 30 do 100 euro.

V Bratislave by mohli pomôcť strategicky umiestnené holubníky. „Hniezdiaci vták, ktorý má svoj dom, špiní na jednom mieste a nie v celom meste. Takto koncentrovaný odpad sa jednoduchšie odstraňuje a výsledkom je zvýšenie hygieny v mestskom prostredí,“ hovorí autor idey Adam Dzamba. Trus z holubov by následne našiel svoje využitie pri hnojení mestskej zelene.

„Nedá sa zatvárať oči nad faktom, že je to problém dlhodobo neriešený a podceňovaný,“ konštatuje Dzamba. Holub prenáša tzv. zoonózy. Klinicky ide o ochorenia pľúc. Infekcia sa na človeka prenesie vdýchnutím prachu, ktorý je kontaminovaný vtačími exkrementmi. Aj keď choroby najčastejšie ohrozujú ľudí, ktorí pracujú v priamom kontakte s holubmi, nemusia sa im ani vyhnúť obyvatelia bytoviek či spomínaných študentských domovov.

Prečítajte si tiež: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM