Ľubomír Hudačko Hokej

Hokejová exhibícia na počesť Pavla Demitru v Bratislave: Pozrite si FOTO z vydareného zápasu

Očakávania naplnené, dokonca prevýšené. Aj takto charakterizujú vydarené exhibície hokejisti i organizátori súboje na počesť tragicky zosnulého Pavla Demitru. Posledný z trojice zápasov sa odohral v Bratislave a hviezdy na ľade predviedli šou, ktorú si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii!

Ilustračný obrázok k článku Hokejová exhibícia na počesť Pavla Demitru v Bratislave: Pozrite si FOTO z vydareného zápasu
Zdroj: TASR

Zápasy mali aj benefičný charakter, finančný výťažok z akcie putoval na rozvoj mládežníckeho hokeja na Slovensku. Sumu 225-tisíc amerických dolárov si rozdelili akadémie Zdena Cígera, Igora Libu a Základná škola Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.

Bodkou Šťastného nájazd

„Čakal som, že jeden zo zápasov v Poprade alebo Trenčíne bude vypredaný, a že v Bratislave príde šesť- až osemtisíc divákov. Návštevnosť ale prekonala všetky moje očakávania,“ priznal po sobotňajšej exhibícii Peter Šťastný, jeden z organizátorov štvordňového podujatia. Bývalý kapitán reprezentácie nastúpil za oba tímy – za slovenské hviezdy i hokejové osobnosti St. Louis Blues. V dueloch si zahral aj so synmi Yanom a Paulom ako i bratom Antonom.

„Paľo bol miláčikom tribún. Na hviezdy sa nezabúda a som rád, že diváci si ho stále uctia. Všetky tri zápasy boli veľmi vydarené a myslím si, že naplnili očakávania,“ vyjadril sa Ľubomír Višňovský. Všetky tri duely sa skončili symbolicky remízou a tak diváci videli rozuzlenia v záverečných nájazdových rozstreloch. V Poprade triumfovali Slovak Stars 9:8 po nájazdoch, v Trenčíne 15:14 sn a v hlavnom meste pri najväčších gólových hodoch 18:17 sn. Bodku za celou akciou dal premenený nájazd Petra Šťastného.

Višňovskému vyhŕkla slza

„Išlo o to, aby sme sa tu znovu stretli, zatlieskali, zaspomínali si na Paľa, dali pekné góly. Išlo najmä o zábavu pre ľudí. Paľo by nechcel, aby sme tu plakali. Škoda, že tu s nami už nie je,“ vyznal sa Višňovský. Najemotívnejším momentom všetkých stretnutí bola 38. minúta. Vtedy celý štadión povstal a za neutíchajúceho potlesku vzdal spoločne s hráčmi hold slovenskej legende. V sobotu na svetelnej kocke Slovnaft arény žiarilo magické číslo 38, ktoré nosieval Demitra na drese. Práve v Bratislave sa po poslednom zápase Slovákov na MS 2011 rozlúčil s reprezentačnou kariérou.

„Bola to krásna spomienka. Na konci mi až vyhŕkla slza,“ priznal Višňovský a dodal, že na Demitru často myslí. „Takmer každý deň. Mne osobne veľmi chýba. Rodiny sme sa spolu stretávali, na ľade i mimo bol jedným z mojich najlepších kamarátov. Bol veľkou hokejovou hviezdou. Nikto tak nespojil národ, ako on. Paľko, pre teba to bolo, videl si to…,“ poslal kamarátovi pozdrav do neba.

Šatan má stále Demitrovo číslo v mobile

Vydarenosť celého benefičného turné potvrdil aj Miroslav Šatan, ktorý si rovnako ako Višňovský zahral za výber Slovak Stars. „Rád som si zahral s chalanmi, bol to iný hokej, ako by ma čakal v KHL. Zápasy mali exhibičný charakter, išlo o to najmä zabaviť ľudí. Súper mal v strede veľa atraktívnych mien, bývalých hráčov NHL, čo pomohlo tiež naplniť štadióny. Hlavným motívom tejto trojakcie ale bola spomienka na Paľa a finančná podpora jeho školy,“ povedal kapitán majstrov sveta z Göteborgu, ktorý v máji po svetovom šampionáte v Minsku ukončil svoju bohatú hráčsku kariéru.

Aj Šatan sa v spomienkach často vracia ku kamarátovi: „Samozrejme, že si na Paľa spomeniem. Manželka často telefonuje s Majkou Demitrovou. Paľovo číslo mám stále uložené v mobile. Niekedy, keď listujem v zozname, tak ho tam stále vidím. Ťažko sa s tým človek vyrovnáva…“

Silným momentom bolo pre Šatana sledovanie predpremiéry filmu o Demitrovi. Premiéru bude mať 7. septembra 2014, teda presne tri roky po tragickej havárii lietadla s výpravou Lokomotivu Jaroslavľ. „Určite je dobre, že sa taký film natočil. Bol veľmi emotívny, no sú tam aj veselšie momenty. Každý, či bol pre neho Paľo blízky človek alebo mu iba z diaľky fandil, si v tom filme niečo zaujímavé nájde a niečo mu dá. Paľove výkony, či už v reprezentácii alebo v St. Louis, určite zostanú dlho v pamäti hokejových fanúšikov,“ dodal Šatan.

Na Demitru sa spomínalo aj v Bratislave: Pozrite si, ako to na ľade vyzeralo!
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM