Rôzne

Hodiny na radničnej veži sú po štyroch týždňoch opravené

Radničná veža na Hlavnom námestí sa opäť pýši krásnymi historickými hodinami, ktoré prešli obnovou grafickej výzdoby a pred slnkom ich bude chrániť fixačný UV lak.

Ilustračný obrázok k článku Hodiny na radničnej veži sú po štyroch týždňoch opravené
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Ciferníky hodín na radničnej veži prešli pamiatkovou obnovou. Práce v podobe zamerania a obnovy grafickej výzdoby, odstránenia poškodeného náteru a obnovenia pôvodného náteru ciferníkov a ručičiek hodín sa realizovali približne štyri týždne.

Aktuálne už sú hodiny opäť nielen v plnej farbe, ale zároveň sú natreté ochranným fixačným UV lakom, ktorý bude udržiavať životnosť farby.

Zreštaurovanie hodín

Práce sa začali začiatkom mája a spočívali v zameraní a obnove grafickej výzdoby, odstránení poškodeného náteru, dorovnaní nerovností plochy vytmelením a znovu nanesení jednotlivých vrstiev náteru barokového ciferníka a ručičiek hodín.

Výmaľba číslic a ornamentov ciferníkov a umelecko-remeselná obnova ručičiek strojových hodín sa realizovali so zachovaním pôvodnej farebnosti.

Zároveň bolo nad otvory osadené medené oplechovanie, ktoré má v prípade dažďa zabrániť zatekaniu vody do vrstiev fasády. Na záver bol použitý ochranný náter proti UV žiareniu, ktorý zabráni oslabeniu farebnosti pôsobením svetelných lúčov.

Historické hodiny

Hlavné mesto malo už v 15. storočí svoje verejné hodiny na radničnej veži. Najstaršia písomná správa pochádza z roku 1440, spomína sa v nej zámočník Hans, ktorý sa o hodiny staral a udržiaval ich v chode.

V roku 1444 na vežu osadili nové hodiny, ktoré mali aj bicie zariadenie. V roku 1451 pribudol prístroj ukazujúci dni a mesiace a z roku 1466 pochádza prístroj ukazujúci fázy Mesiaca.

Otáčajúci sa glóbus s mesačnými fázami, napojený na vežový hodinový stroj, v roku 1588 na modro pomaľoval a pozlátil maliar Hans Finken.

„Mechanické hodiny na radničnej veži boli pomerne nepresné. Preto sa denne nastavovali podľa slnečných hodín s maľovanou freskovou výzdobou, ktoré sa nachádzali na troch stranách veže. Tento zvyk naprávania mechanických hodín sa udržal ešte aj v 18. storočí. Slnečné hodiny na veži existovali až do začiatku 19. storočia a až následne v roku 1847 mestská rada vo Viedni zakúpila nový vežový hodinový stroj,“ povedal riaditeľ Mestského múzea Bratislavy Peter Hyross.

Čítajte aj: Kam zmizli hodiny spred Carltonu?

Ilustračný obrázok

Hodiny na radničnej veži sú opravené
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM