Jakub Haršany Rôzne

Hlboko v bratislavských lesoch leží kameň, z ktorého na nás dýcha história

V Bratislavskom lesnom parku, neďaleko turistického rázcestia Za Kačínom, sa nachádza zaujímavý balvan, ktorý v sebe ukrýva kus histórie.

Ilustračný obrázok k článku Hlboko v bratislavských lesoch leží kameň, z ktorého na nás dýcha história
Zdroj: Facebook

Tento balvan sa nazýva Písaný kameň a predstavuje pozostatok hranice medzi slobodným kráľovským mestom Bratislavou a stupavsko-pajštúnskym panstvom, ktorému vládli Pálffyovci.

Kameň bol súčasťou hranice

V minulosti dochádzalo k územným rozporom medzi mocným Mikulášom Pálffym a okolím jeho územia. Spor musel zažehnať až samotný cisár Rudolf II., ktorý dal v roku 1600 vyznačiť hranicu kameňmi. Práve Písaný kameň, ktorý sa zachoval dodnes, bol jedným z tých balvanov, ktoré označovali hranicu území.

Na kameni je vytesaný letopočet 1600, erb mesta Bratislavy s iniciálkami bratislavského mešťanostu Mateja Partingera, a tiež erb rodu Pálffyovcov s iniciálkami pálffyovského provízora Juraja Drasu, taktiež poradové číslo kameňa.

Dnes je možné vidieť len časť týchto znakov, pretože balvan je pravdepodobne v dôsledku víchrice zvalený nabok. Aj znaky, ktoré sú na odkrytej strane, je stále horšie a horšie dešifrovať. Balvan podlieha zvetrávaniu a obrastá machom. Z celého radu kameňov, ktoré tvorili hranicu, sa zachovalo len pár a aj tento pamätný kameň pomaly pohlcuje les.

Ako sa k nemu dostanete?

Písaný kameň môže byť aj zaujímavý tip na výlet. Dostať sa sem je možné napríklad na bicykli, ale, samozrejme, aj pešo. Záchytným bodom je Kačín. Odtiaľ sa vydáte po červenej značke smerom na Marianku. Po chvíli prídete k rázcestiu Za Kačínom, kde budete ešte asi 100 metrov pokračovať po červenej značke. Potom príde odbočka doprava na lesnú cestu. Táto cestička vás následne zavedie ku kameňu, ktorý hľadáte.

Miesto vyžaruje tajomnú atmosféru a samotný kameň dodnes pripomína severnú hranicu slobodného kráľovského mesta Bratislavy.

Čítajte aj: Na území Bratislavy sa nachádza významné paleontologické nálezisko

Písaný kameň na hranici Bratislavy
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM