Rôzne

Hlavnému mestu opäť pomôžu dobrovoľníci. Celoslovenský projekt Naše mesto okrášli aj Bratislavu

Tisíce dobrovoľníkov z firiem i verejnosti sa opäť aj tento rok zapoja do čistenia, upravovania, skrášľovania aj zlepšovania svojho okolia vďaka podujatiu Naše Mesto. Od roku 2007 sa do akcie zapojilo vyše 120 firiem a viac ako 35-tisíc dobrovoľníkov!

Ilustračný obrázok k článku Hlavnému mestu opäť pomôžu dobrovoľníci. Celoslovenský projekt Naše mesto okrášli aj Bratislavu
Zdroj: TASR

„Dobrovoľníci, postavte s nami naše mestá na nohy!“ Tak znie heslo najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku – Naše Mesto. Od 8.do 11. júna sa pustia do skrášľovania svojho okolia ľudia až v 28 mestách na Slovensku.

Zapojení budú opäť odstraňovať nelegálne skládky, čistiť parky, upravovať detské ihriská či venovať sa ľuďom v núdzi a odkázaným na pomoc druhých. Podujatie firemného dobrovoľníctva organizuje Nadácia Pontis spolu so skupinou firiem Engage.

Pomoc druhých

Maratón dobrovoľníctva prinesie už dnes 8. júna rôzne workshopy a tréningy, 9. júna sa odohrá Pro Bono Maratón, v rámci ktorého pomôžu dobrovoľníci verejnoprospešným organizáciám nielen rukami, ale i hlavou a od 10. do 11. júna prebehne samotné podujatie Naše Mesto a teda manuálna dobrovoľnícka prá­ca.

Čítajte tiež: Bratislava sa chystá na predsedníctvo. Najhoršej čiernej skládky ju však zbavili dobrovoľníci

Dobrovoľníci budú v Bratislave počas Nášho Mesta napríklad umývať okná na škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, revitalizovať priestory Rodinného centra Klbko a zároveň upratovať obľúbené detské ihriská, pomáhať pri rekonštrukcii najstaršieho hokejbalového ihriska, pomáhať zbaviť sa graffity a mnohé iné. Celkovo je v Bratislave naplánovaných 266 dobrovoľníckych aktivít. Podrobný zoznam nájdete TU.

Prihlasovanie už je ukončené, počet dobrovoľníkov je takmer 9500 z toho najviac, takmer 4900, je práve v Bratislave.

Podľa programovej riaditeľky Nadácie Pontis Moniky Smolovej záujem o dobrovoľnícke aktivity z roka na rok narastá a ľudia sa stále viac angažujú a záleží im na tom, ako vyzerá mesto, v ktorom žijú.

Z New Yorku do Bratislavy

Začalo to nevinne v kaviarni na Dunajskej ulici v Bratislave. „Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis, s nadšením rozprávala kolegovi Palovi o veľkej dobrovoľníckej akcii New York Cares, na ktorej sa sama zúčastnila spolu s ďalšími dobrovoľníkmi. V New Yorku ich pomáhalo asi 10-tisíc a spoločne skrášľovali, upratovali a menili mesto New York k lepšiemu,“ informuje nadácia.

O niekoľko mesiacov neskôr inšpirovali v Nadácii Pontis prvých 13 firiem a vznikla skupina firiem Engage, dodnes podporujúca firemné dobrovoľníctvo.

„V Nadácii Pontis sme si uvedomovali, že o dobrovoľníctve nemôžeme len teoreticky rozprávať, ak chceme zmeniť pohľad ľudí na dobrovoľníctvo a vysvetliť im, aký má význam,“ dopĺňa nadácia.

Od roku 2007 sa do podujatia zapojilo vyše 120 firiem a viac ako 35-tisíc dobrovoľníkov, ktorí spolu odpracovali viac ako 135-tisíc hodín.

Čítajte tiež: Vďaka podujatiu Naše mesto obnovia plot škôlky na Svätoplukovej u­lici

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM