Samospráva

Hlavné mesto zrušilo tender na verejné osvetlenie. Došlo k závažnému porušeniu pravidiel

V priebehu tendra boli porušené pravidlá, čo by mohlo mať za následok spochybnenie celej súťaže. Z tohto dôvodu hlavné mesto včera tender zrušilo.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto zrušilo tender na verejné osvetlenie. Došlo k závažnému porušeniu pravidiel
Zdroj: TASR

Verejné obstarávanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave je najväčší projekt obnovy infraštruktúry za posledné roky. Verejné obstarávanie hlavné mesto riadne vyhlásilo v máji 2017 a celý proces prebiehal transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Porušené pravidlá

„Od začiatku nástupu do funkcie som chcel, aby mala Bratislava moderné efektívne verejné osvetlenie za najlepšiu cenu, ktoré nám otvorí priestor pre aplikovanie týchto smart riešení, ktoré sú pre správu moderných metropol 21. storočia nevyhnutnosťou,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

O verejné osvetlenie sa dlhé roky v Bratislave stará spoločnosť Siemens. Pôvodná, viac ako 30-krát dodatkovaná zmluva s touto spoločnosťou uplynula koncom roka 2016. Verejné obstarávanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia bolo vyhlásené v máji 2017 a celý proces prebiehal transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní.

„V priebehu súťaže však bohužiaľ došlo k závažnému porušeniu pravidiel. A chcem vám povedať, že toto porušenie pravidiel nebolo na strane hlavného mesta. Táto závažná chyba mohla spochybniť celú súťaž ako takú a to nechceme. Preto sme sa rozhodli súťaž zrušiť a do vestníka verejného obstarávania sme včera odoslali oznámenie o zrušení verejného obstarávania na verejné osvetlenie,“ uviedol primátor.

V obstarávaní budú pokračovať

Každý úkon vo verejnom obstarávaní, vrátane zrušenia súťaže, má svoj zákonný proces. Hlavné mesto počká na ukončenie tohto zákonného procesu a urobí kroky, aby mesto v obstarávaní osvetlenia v Bratislave pokračovalo.

Hlavné mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe dočasnej zmluvy s doterajším dodávateľom služby, spoločnosťou Siemens. Dočasná zmluva pokrýva preklenovacie obdobie do vybrania nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM