Alexandra Húsková Kultúra

Hlavné mesto nominovalo na medzinárodnú Cenu Karla IV. otca Antona Srholca

V rámci obnovenia tradície udeľovania medzinárodnej Ceny Karla IV. dostalo hlavné mesto SR Bratislava možnosť navrhnúť laureáta ceny pre rok 2016. Hlavné mesto SR Bratislava na toto významné ocenenie nominovalo Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza a saleziána.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto nominovalo na medzinárodnú Cenu Karla IV. otca Antona Srholca
Zdroj: Dnes24.sk

Cena Karla IV. je od roku 1993 udeľovaná osobnostiam, ktoré svojim kultúrnym, vedeckým či politickým dielom dosiahli európsky či univerzálny význam a prispeli k pozitívnemu smerovaniu súčasnej civilizácie a k jej priblíženiu sa princípom všeľudskej svetovej harmónie.

„Som veľmi poctený, že máme možnosť nominovať významnú osobnosť kultúrno-spoločenského života a som presvedčený, že touto osobnosťou je práve otec Anton Srholec, ktorý je nositeľom osobnej integrity a morálky, odvahy a viery v dobro,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Otec Anton Srholec je jedným z najobľúbenejších slovenských kňazov. Rímskokatolíckeho kňaza a saleziána, predsedu Konfederácie politických väzňov a zakladateľa resocializačného centra Resoty miluje ako mládež, tak aj staršie generácie, pričom jeho meno je známe aj za hranicami Slovenska.

Meno otca Antona Srholca je pojmom nielen v obci intelektuálov, politikov, umelcov, aktivistov či mládeže, ale má nenahraditeľný význam najmä pre ľudí bez domova a ľudí na okraji spoločnosti.

Napriek neľahkému životnému osudu a ťažkým rokom stráveným v uránových baniach v Jáchymove sa v ňom nikdy nezlomila láska k človeku a viera v dobro. Väčšinu svojho života zasvätil charitatívnej práci a pomoci najchudobnejším, pričom je aj nositeľom viacerých vyznamenaní.

Otec Anton Srholec je od 17. novembra 2015 nositeľom ocenenia Biela vrana – ocenenia pre statočných ľudí, ktoré každoročne udeľujú organizácie Via Iuris a Aliancia Fair-Play. Prečítajte si aj: Ocenenie za odvahu, občianske postoje aj schopnosť neuhnúť: Toto sú Biele vrany 2015

O víťaznom laureátovi sa rozhodne na udeľovaní Ceny Karla IV. v roku 2016 – keď si budeme pripomínať 700. výročie narodenia zakladateľa Nového Mesta pražského a Univerzity Karlovej – rímskeho cisára a českého kráľa Karla IV.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM