Správy Samospráva

Hlavné mesto nezastaví výstavbu náhradných bytov v Dúbravke

Napriek protestom mnohých Dúbravčanov bude výstavba náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži pokračovať aj naďalej.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto nezastaví výstavbu náhradných bytov v Dúbravke
15
Galéria
Zdroj: Facebook

Hlavné mesto nezastaví výstavbu 68 náhradných nájomných bytov v mestskej časti Dúbravka, v lokalite Pri kríži. Hoci o to koncom marca požiadali bratislavskí poslanci primátora Iva Nesrovnala, ten uznesenie nepodpísal. Jeho veto však vo štvrtok (27. 4.) mestské zastupiteľstvo neprelomilo a tak výstavba, proti ktorej protestuje mestská časť a niektorí Dúbravčania, naďalej pokračuje.

Mestská poslankyňa Zdenka Zaťovičová, ktorá o prelomenie veta mestské zastupiteľstvo žiadala, je z konečného rozhodnutia poslancov sklamaná. „To uznesenie bolo iba o tom, aby sa stavebník zdržal stavebných, výkopových a výrubových prác len do času, kým súd nerozhodne. Absolútne nerozumiem poslancom, ktorí tento návrh nepodporili,“ priblížila.

Očakávajú verdikt súdu

Mestská časť Dúbravka sa pred niekoľkými týždňami obrátila aj na Okresný súd Bratislava IV so žiadosťou o pozastavenie všetkých stavebných i výrubových prác. Taktiež požiadala, aby súd rozhodol, či je v práve mesto, alebo mestská časť. „Každým dňom by malo prísť súdne rozhodnutie. My sme už avizovali, že budeme akceptovať toto rozhodnutie,“ podotkla poslankyňa.

Stavebník podľa jej slov už priniesol na miesto výstavby aj bagre a pripravuje sa na výkopové práce. Zaťovičová však upozorňuje, že mal dodať doklady k analýzy pôdy, pretože sú podľa nej s ňou problémy. „Túto analýzu do dnešného dňa nedoložil, má to aj v stavebnom povolení ako podmienku. Dovtedy by nemal začať s výkopovými prácami,“ uviedla poslankyňa.

Skládka neohrozí zdravie obyvateľov

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v polovici apríla uviedol, že výstavbu náhradných bytov v Dúbravke nebrzdí žiadny vecný problém, len záujem určitej skupiny ľudí, ktorým nevyhovuje verejnoprospešný projekt. „Sú tam všetky potrebné povolenia, zeleň je vyriešená, trvalé parkovanie je vyriešené a dočasné parkovanie takisto, čaká sa len na súhlas starostu Dúbravky,“ uviedol Nesrovnal.

V prípade tunajšej pôdy mesto posudzovalo dosahy existencie skládky v rámci projektovania a následne v procese stavebného povoľovania. „K stavbe vydal Okresný úrad, odbor starostlivosti o životné prostredie, kladné stanovisko z hľadiska odpadového hospodárstva. Obyvateľom dotknutej oblasti teda vôbec nič nehrozí, navyše nijaké podzemné podlažia sa v projekte nebudujú,“ tvrdí mesto.

Bratislavská Dúbravka v otázke výstavby náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži naďalej zotrváva na podmienke najskôr vyriešiť zeleň a vybudovať parkovisko pre autá, ktoré doteraz stáli na mieste začatej výstavby. V prípade ponuky magistrátu ohľadom parkovania podľa mestskej časti k žiadnej dohode nedošlo a Dúbravka stále trvá na tom, aby sa tu nestavalo.

Ilustračný obrázok

Dúbravčania bránia pozemok v lokalite Pri kríži vlastnými telami
15
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM