KAW Rôzne

HLASUJTE: Je názov Námestie hraničiarov zombie? Je načase ho zmeniť?

Niektorí by boli radi, keby nám zverstvá komunizmu už nič nepripomínalo, iní si myslia, že sídlisko má iné priority a názvy meniť netreba.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Je názov Námestie hraničiarov zombie? Je načase ho zmeniť?
Zdroj: Facebook

Minulý týždeň v Petržalke slávnostne odhalili pamätníka 18-ročnému Hartmutovi Tautzovi, obeti bývalého komunistického režimu, ktorý pred 30 rokmi tragicky zahynul na československo-rakúskej hranici.

Na úteku za slobodou ho roztrhali psy hraničnej stráže. Zomrel podobne ako desiatky ďalších, čo sa pokúsili utiecť zo železnej klietky socializmu.

Bolestivé pomenovania

Poslankyňa Iveta Plšeková pri spomienkach na mladého chlapca z bývalej NDR prišla s návrhom zmeniť názvy ulíc, ktoré bolestne pripomínajú podobné zverstvá. Je presvedčená, že práve takouto zmenou by sa ľudia mohli ľahšie vysporiadať s minulosťou.

Pripomenula, že Námestie hraničiarov nesie názov po ľuďoch, ktorí slúžili na obranu socialistickej vlasti na hranici a zatýkali tých, ktorí sa snažili utiecť za slobodou. Po ďalšom vrahovi je podľa nej pomenovaná aj Čapajevova ulica.

Čítajte aj: Námestie hraničiarov a Čapajevova ulica možno zmenia svoje názvy

Zbytočnosť alebo zombie, ktorej sa treba zbaviť?

Článok o jej návrhu zmeny názvov ulíc, ktorý sme uverejnili, vyvolal búrlivú diskusiu na našej facebookovej stránke.

Anita je zásadne proti. „Peniaze vyhodené na zmenu názvov ulíc by sa mali radšej dať na niečo zmysluplnejšie, napríklad na vyriešenie parkovania pred panelákmi a podobne. Mne je jedno, ako sa ulica volá, ale nie je mi jedno, že nemáme kde zaparkovať,“ píše.

„Niektoré veci v živote nie sú otázkou peňazí, ale morálky a cti. Námestie hraničiarov je krkolomný názov zapáchajúci starým režimom. Názvy by sa mali zmeniť, aj keď to bude niečo stáť,“ myslí si Martin.

Podľa slov Lucie je to aj tak jedno a väčšina ľudí zostane pri starom názve: „Aj keby aj názov zmenil, tak to bude pre všetkých stále Námestie hraničiarov, tak ako aj napríklad „Mierko“ a podobne. Prinesie to len zbytočné starosti.“

Ernest má na vec jednoznačný názor: „Námestie hraničiarov je naozaj zombie, je to strašný symbol, lebo oslavujeme hraničiarov, čo nebránili štát, ale mali obrátené hlavne zbraní dovnútra – na vlastných. Zlá symbolika názvov ulíc by sa mala uzavrieť a skončiť."

Čo si myslíte vy?

Čítajte tiež: Smrť ho čakala v Petržalke. Desivý osud talentovaného hudobníka

Námestie hraničiarov
6
Galéria
Zdroj: Facebook
HLASUJTE: Súhlasíte so zmenou názvu Námestia hraničiarov a Čapajevovej ulice?

NIE
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM