Rôzne Správy

HLASUJTE: Budú vám chýbať igelitové tašky v obchodoch?

Slováci sú národom "igelitkárov". V spotrebe igelitových tašiek sme obsadili popredné miesto v rámci EÚ. Zvyknete si, keď z obchodov postupne zmiznú?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Budú vám chýbať igelitové tašky v obchodoch?
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Prieskumy komisie Európskej únie pre životné prostredie sú alarmujúce. Vyplýva z nich, že každý občan EÚ použije za rok priemerne 198 jednorazových plastových tašiek. Údaje o spotrebe sa medzi členskými štátmi výrazne líšia. Priemerný Dán alebo Fín použije za rok 4 igelitové tašky. Na Slovensku sa šplháme už k takmer 500 igelitkám roč­ne.

Zadarmo už nebudú

EÚ vo svojom návrhu od členských štátov vyžaduje, aby obmedzili spotrebu ľahkých plastových tašiek akýmkoľvek vyhovujúcim spôsobom. Môže ísť o zdanenie či zákaz používania plastových tašiek alebo stanovenie vnútroštátneho cieľa zníženia ich spotreby.

Každý rok viac ako 8 miliárd igelitových tašiek skončí v riekach a jazerách alebo ako odpad pohodený na uliciach alebo v prírode.

Európska smernica ukladá členským štátom povinnosť vybrať si medzi dvoma opatreniami. Buď prijať také, aby ročná miera spotreby neprekročila v priemere 90 ľahkých plastových tašiek na osobu do konca roku 2019, a nie viac ako 40 do roku 2025, alebo do konca roka 2018 zabezpečiť, že sa nebudú poskytovať k nákupom zadarmo.

Do obchodu so sieťovkou?

Minister životného prostredia László Sólymos sa obrátil na obchodné reťazce a obchody, ale aj na širokú verejnosť na Slovensku s cieľom zabojovať proti igelitkám. „Je to o zvyku, som presvedčený, že ľudia sa pomaly vrátia k tomu, že budú chodiť na nákup s vlastnými taškami, tak ako v minulosti,“ uviedol Sólymos.

Envirorezort do parlamentu predložil legislatívnu úpravu, ktorá má za cieľ obmedziť spotrebu igelitových tašiek. Prostredníctvom ich spoplatnenia a povinnosti ponúkať aj ekologickú alternatívu.

Z niektorých reťazcov v Čechách si už nákup v igelitke domov neodnesiete. Od marca sa predajne Lidl u našich susedov rozhodli ponúkať už iba papierové alebo recyklovateľné taš­ky.

K iniciatíve Ministerstva životného prostredia SR znížiť spotrebu igelitových tašiek sa pripojila aj obchodná sieť Kaufland, ktorá plánuje spustiť tento rok dlhodobý projekt. Jeho cieľom bude postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja. COOP Jednota a Zväz obchodu a cestovného ruchu SR sa tiež zaviazali aktívne prispievať k znižovaniu počtu igelitových tašiek. Dlhodobým cieľom bude ich postupné vyraďovanie z ponuky.

Hlasovať môžete do štvrtka 23. februára do 12:00 hod., potom hlasovanie vyhodnotíme.

Tašky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM