Maros Palesch Rôzne

Hladinu cukru si zmeralo takmer sto ľudí

Hladinu cukru v krvi si prišlo v piatok, 8. apríla, na Úrad Bratislavského samosprávneho kraja zmerať takmer sto ľudí. Odmerali im ju členovia Základnej organizácie Zväzu diabetikov Slovenska (ZO ZDS) v spolupráci so študentmi Strednej zdravotníckej

„Hladina glukózy v krvi sa meria z odberu vzorky krvi z bruška prsta, norma je od 3,8 do 6,8 mmol/liter. Zvýšenú hladinu cukru sme zaznamenali u troch ľudí. Odporučili sme im preto, aby navštívili svojho obvodného lekára,“ povedala Daniela Lenoráková zo ZO ZDS.

Hladinu cukru v krvi si nechal odmerať aj bratislavský župan Pavol Frešo, podľa ktorého je to jeden z prvých krokov, ako urobiť niečo pre svoje zdravie. „Už dlhodobo sa snažíme prezentovať zručnosti našich študentov všetkým obyvateľom župy. Preto ma veľmi teší hojná účasť na dnešnej akcii,“ doplnil župan Pavol Frešo.

Akcia sa konala pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla a oslavuje sa od roku 1950. Tento deň je symbolickým pripomenutím si založenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vznikla práve 7. apríla 1948. Hlavným cieľom Svetového dňa zdravia je každý rok informovať celosvetovú verejnosť o špecifickej problematike dotýkajúcej sa sféry zdravia, ochorení a ťažkostí v oblasti zdravotníctva.

Na podporu diabetických pacientov poskytol Bratislavský kraj minulý rok Základnej organizácii Zväzu diabetikov Slovenska dotáciu v hodnote 500 eur.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

BSK meranie cukru
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM