Maros Palesch Rôzne

Hľadajme Výnimočné ženy Slovenska

Súťaž Výnimočné ženy Slovenska vyhlásil dnes symbolicky počas Medzinárodného dňa žien Inštitút rodovej rovnosti (IRR).

Prvýkrát v histórii hľadá na Slovensku ženy, ktoré sú mimoriadne pre svoju obetavú prácu v rodine, v zamestnaní, ktoré pracujú pre komunitu, pôsobia na charitatívnom poli, angažujú sa vo verejných a občianskych aktivitách, vynikajú v umení či športe. Súťaž chce nájsť matky, sestry, dcéry, staré mamy, aby mohla vyzdvihnúť dôležitosť ich postavenia v spoločnosti.

Výnimočné ženy Slovenska prejdú najskôr na základe prihlášok sitom krajských kôl, aby v septembri boli v Bratislave vyhlásené tri najlepšie z nich. Prihlásiť zaujímavú kandidátku môže každý, prihlášky sú na stránke www.institutrr.sk. „Chceme, aby sa o výnimočných ženách bez rozdielu veku dozvedeli aj iní. Aby sa z našej súťaže stala prestížna záležitosť,“ povedala riaditeľka IRR Martina Janíková na stretnutí s novinármi v Trnave. Iniciatíva je zastrešená Centrom vzdelávania Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a záštitu nad ňou prevzal podpredseda vlády a rezortný minister Jozef Mihál.

IRR je národným projektom, podporeným Európskym sociálnym fondom v rámci operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Je zostavený na základe potrieb a požiadaviek, smerovaných k podpore zlepšenia situácie v oblasti rodovej rovnosti a tým zníženia akejkoľvek diskriminácie. Svoje kontaktné miesta otvoril v každom krajskom meste.

Zástupkyňa manažérky v Trnave Katarína Bohunická uviedla, že v kraji už nadviazali kontakt s viacerými väčšími zamestnávateľmi so zámerom analyzovať postavenie žien. „Ďalším zámerom je spolupráca s vysokými i strednými školami na vzdelávacích aktivitách,“ povedala Bohunická.

Projektová manažérka Elena Mokrá dodala, že v súčasnosti slovenská spoločnosť bojuje v danej problematike s mnohými stereotypmi. „Nie je to iba skutočnosť, že rozdiel medzi mzdami žien a mužov je u nás takmer 24 percent. Ale napríklad fakt, že rovnosť žien s mužmi absentuje v praxi napriek tomu, že naša legislatíva je v tejto problematike dobrá. Akú máme odpoveď na otázku, koľko žien je vo vyšších riadiacich funkciách či aké majú zastúpenie v predstavenstvách spoločností,“ skonštatovala Mo­krá.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM