Michaela Katonová Rôzne

Historické zábery: Pestrofarebná synagóga bola pre mnohých tŕňom v oku

Kontroverzná synagóga s farebnými kachličkami bola splneným snom aj nenávidenou stavbou. Z miesta modlitieb sa postupom času stal sklad aj televízne ateliéry, neskôr synagóga padla na úkor Mosta SNP.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Pestrofarebná synagóga bola pre mnohých tŕňom v oku
Foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Od prvej polovice 19. storočia prebiehal v Uhorsku proces emancipácie židov. Na Uhorskom židovskom kongrese v roku 1868 sa rozdelili na ortodoxných a neológov, inak známych aj ako reformovaných. V Prešporku bývali najmä tí reformovaní.

Reformovaní potrebovali miesto na modlitby

Neológovia nedodržiavali predpisy a smeli v synagóge používať aj nemčinu či maďarčinu, nielen hebrejčinu. Ženy mali rovnaké práva ako muži a mohli uzatvárať manželstvo s kresťanmi.

Ortodoxní židia boli takýmto správaním pobúrení. Reformovaní mali zákaz vstupu do ortodoxných synagóg, pochovávať zosnulých na starých cintorínoch a mnohí rabíni ich odmietali sobášiť.

Neologická židovská obec si preto v Prešporku zriadila vlastný cintorín a snažila sa aj o vznik synagógy. Bohatý majiteľ obchodu s orientálnymi kobercami Zigmund Fornheim kúpil hostinec U zlatého slnka a požiadal architekta Dionýza Milcha, aby vypracoval projekt synagógy.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP

Rušila katolíkov aj ortodoxných židov

Impozantná stavba v ozdobnom a orientálnom maurskom štýle privítala prvých veriacich v septembri 1894. V Tesnej blízkosti dómu sv. Martina pôsobila výnimočne, no jej poloha prekážala katolíkom aj ortodoxným židom. Budova obložená pestrofarebnými obkladačkami podľa nich pôsobila v priestore jednotnej neskorobarokovej zástavby Rybného námestia rušivo.

Zaujímavosťou je, že neológovia nemuseli dodržiavať predpis, podľa ktorého bolo nutné chodiť na sobotné bohoslužby pešo. Keďže väčšina z nich žila vo vilách nad Palisádami, mohli využiť akýkoľvek dopravný prostriedok. Ich ortodoxní kritici len krútili hlavami.

Po druhej svetovej vojne a nástupe komunistickej vlády prestala synagóga slúžiť pôvodnému účelu. Najprv v nej bol sklad a v šesťdesiatych rokoch ateliéry a štúdiá Slovenskej televízie. Napriek tomu, že sa úspešne vyhla vojnovému bombardovaniu, zbúraná bola aj tak. Kvôli stavbe Mosta SNP, ktorý začali budovať v roku 1967.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Veľký požiar v Podhradí zrejme spôsobila masť z výpeku

Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

Zdroj: Dnes24 / Kultúrne Krásy Slovenska – Synagógy

Historické zábery zbúranej synagógy
9
Galéria
Foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM