Michaela Katonová Rôzne Rôzne

Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP

Čas, stavebné stroje a zásahy ľudí sa pohrali s bratislavským podhradím viac, ako s inými časťami hlavného mesta. Pripomeňte si minulosť Suburbia, ako kedysi obyvatelia nazývali túto časť.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP
Zdroj: Dnes24.sk

Podhradie malo hneď niekoľko zaužívaných názvov. Suburbium po latinsky, Schlossgrund (doslova hradné pozemky) a neskôr Zuckermandel v nemčine či Pozsony-Várallya po maďarsky.

Okolo roku 1800 sa toto samostatné sídlo rozkladalo medzi Hradom a mestom, zároveň južne od Hradu a sčasti aj západne. V súčasnosti z pôvodného podhradia nezostalo takmer nič.

Od 13. storočia sa za Suburbium považovala Osada svätého Mikuláša. Vo vlastníctve ju mal Hrad. V novoveku sa podhradie nazývalo Schlossgrund a skladalo sa z viacerých častí.

Časť medzi Hradom a Dunajom, západne od Vydrice, s názvom Zuckermandel, bola známa až do druhej svetovej vojny najmä prostitúciou. Meštianska nóbl spoločnosť sa štítila navštevovať „hriešne“ ulice, napriek tomu si ženy ľahkých mravov nemohli sťažovať. Bohatí muži sa síce pred manželkami tvárili, že domy v Zuckermandli nikdy nenavštívili, no opak bol pravdou.

Vydrica a Zuckermandel padli za obeť stavbe Mosta SNP a rozširovaniu cesty na dunajskom nábreží v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Kúpele na Železnej studničke a palmy v Sade Janka Kráľa

Zdroj foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Zuckermandel a Vydrica na historických snímkach
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM