Michaela Katonová Rôzne

Historické zábery: Hlavné námestie ukrýva viacero tajomstiev

Kedysi trhovisko, popravisko aj miesto, kde ľudia vítali významné osobnosti Rakúsko-Uhorska, dnes najmä povinná zastávka turistov. Historické fotografie sú najlepším dôkazom, ako sa čas pohral s Hlavným námestím.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Hlavné námestie ukrýva viacero tajomstiev
Zdroj: Dnes24.sk

K najpôsobivejším námestiam v hlavnom meste nesporne patrí práve Hlavné, ktoré vyniká takmer štvorcovým pôdorysom. Od nepamäti je miestom stretnutí všetkých obyvateľov mesta. Akýmsi pripomenutím dávnych čias je aj francúzsky vojak, opierajúci sa o jednu z lavičiek.

Jednou z dominánt je okrem renesančnej fontány aj Stará radnica. Jej veža mala ochrannú funkciu. Priamo v nej býval trubač, ktorý dohliadal na poriadok mesta. Ohlasoval požiar, zlodejské prepady, ale aj zvolenie kráľov či vojnové víťazstvá.

Samotná radnica sa začala naplno využívať v roku 1434 a jej jadro pozostáva z niekdajšieho domu richtára Jakuba. O niekoľko rokov neskôr vznikol na tú dobu netradičný podjazd, vďaka ktorému sa mohlo vybrané panstvo dostať z námestia na koňoch či v kočoch priamo do radnice.

Radnica žila dvomi rôznymi životmi. Na vrchných poschodiach zväčša zasadala mestská rada, v prízemí boli žaláre s mučiarňou aj katova izba.

Neoddeliteľnou súčasťou Hlavného námestia je kamenná renesančná fontána. Hoci ju väčšina ľudí pozná pod názvom Rolandova, pomenovaná bola pôvodne podľa kráľa Maximiliána. Počas bujarých osláv jeho korunovácie vypukol v meste požiar. Pre nedostatok vody vtedy zhorela veľká časť centra mesta.

Panovník sa chcel podobnej situácii do budúcnosti vyhnúť, preto dal postaviť fontánu, na ktorej stojí ochranca mestských práv Roland. Legenda hovorí, že rytier sa vždy na prelome rokov presne o polnoci otáča. Ak to uvidí zaľúbený pár, zostanú spolu navždy.

Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP

Zdroj foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Hlavné námestie v premenách času
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM