ts Rôzne

Historická pamiatka, o ktorú sa nik nestará. Aká budúcnosť čaká Ludwigov mlyn?

Ludwigov mlyn sa stal neviditeľným napriek tomu, že sa nachádza takmer v tesnej blízkosti obchodného domu Central. Priestory pamiatky s výškou desaťposchodovej budovy na Metodovej ulici zývajú prázdnotou.

Ilustračný obrázok k článku Historická pamiatka, o ktorú sa nik nestará. Aká budúcnosť čaká Ludwigov mlyn?
Zdroj: Dnes24.sk

Mlyn je pomenovaný podľa obchodníka so sviňami Gotfrida Ludwiga, ktorý sa v roku 1850 usadil v Prešporku. Na konci Krížnej ulice choval bravy, pre ktoré skupoval veľké množstvo otrubov a iných mlynárskych zvyškov.

Keď bol na predaj mlyn na Metodovej ulici, kúpil ho. Pre Ludwiga to bola výhodná kúpa. Už nemusel skupovať potravu pre svine a zároveň začal zarábať na mletí obilia pre zákazníkov.

V areáli choval svine, ktoré dovážal z oblasti Trnavy a Žitného ostrova. Tie potom dodával na bitúnok, ktorý stál na dnešnej Miletičke, alebo ich ďalej predával.

Mlyn, ktorý kúpil, prebudoval a v roku 1880 malo mesto Bratislava prvý parný mlyn s trvalým elektrickým osvetlením. Energiu preň mu vyrábalo vlastné dynamo.

Ludwigov mlyn s areálom dnes patrí medzi technické stavby zaradené v zozname pamätihodností mesta Bratislava.

Z najväčšieho mlyna v Prešporku zostalo len silo a sklad

Z najväčšieho mlyna v Prešporku zostalo len silo a sklad. Pôvodný areál mlyna siahal minimálne od križovatky dnešných ulíc Krížna – Karadžičova po Trnavské mýto.

Mlyn zasiahol v roku 1921 požiar aj bombardovanie počas druhej svetovej vojny. Z pôvodného areálu dodnes stoja len dva objekty: silo a sklad C z roku 1934.

Dnes z neho vidieť len štyri valce. Celkovo je ich jedenásť v čelnej časti, doplnené sú o priliehajúci hranol. V útrobách sa ukrýva obslužný priestor a predčistiareň.

Aká budúcnosť čaká historický mlyn

Sýpka Ludwigovho mlyna bola rozhodnutím Pamiatkového úradu Slovenskej republiky vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Táto stavba má veľký potenciál byť upravená do podoby, akú si tento objekt s výškou desaťposchodovej budovy zaslúži.

Naposledy sa však pozornosť objektu venovala v roku 2012, kedy vysokoškoláci na výstave Art Expo Nostalgia prezentovali krásny trojrozmerný model sýpky Ludwigovho mlyna. Práca bola, žiaľ, odignorovaná.

Čítajte aj: Baroková záhrada, nová zeleň aj Zimná jazdiareň. Ako sa mení tvár hradného areálu

Ludwigov mlyn
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM