Jakub Haršany Rôzne Správy

Historická budova v centre sa dočká využitia. Vzniknú v nej luxusné kancelárie

Palác za historickou budovou Slovenského národného divadla dlhé roky zíva prázdnotou. Dokedy to tak bude?

Ilustračný obrázok k článku Historická budova v centre sa dočká využitia. Vzniknú v nej luxusné kancelárie
6
Galéria

Bývalé sídlo Obchodnej a priemyselnej komory na Gorkého ulici č. 4 v historickom centre hlavného mesta momentálne prechádza rekonštrukciou. Priestory budovy sa majú zmeniť na luxusné kancelárie.

Obnova fasády a nadstavba

Projekt rekonštrukcie je známy už dlhšie, ale so stavebnými prácami sa začalo ešte len koncom augusta. Budova svoj vonkajší vzhľad nezmení, len fasáda prejde reštaurátorskou obnovou. Na tej sa pracuje aj v týchto dňoch.

Najvýraznejším stavebným zásahom bude nadstavba ustúpeného šiesteho podlažia a prekrytie vnútorného dvora. Výsledkom rekonštrukčných prác budú nové obchodné a administratívne priestory s nádychom dávnej minulosti. Rekonštrukcia by mohla byť dokončená v roku 2018.

Národná kultúrna pamiatka

Budova bola postavená už v rokoch 1903 až 1904. Neskôr ju nadstavili, čím dostala finálnu podobu. V rokoch 1953 až 1977 prešiel objekt rôznymi stavebnými i dispozičnými zmenami a v rokoch 1983 až 1988 rekonštrukciou fasád, ktoré sa zmenili na ružovo. Viac ako storočná budova je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Historickú pamiatku naposledy využívalo generálne riaditeľstvo Slovenského národného divadla. Po dokončení nového sídla SND však priestory budovy na Gorkého ulici opustili.

Čo bude s priľahlým parkoviskom

Súčasným majiteľom budovy je spoločnosť AMW C&S, ktorá chce z nevyužívaných priestorov vytvoriť jedinečné kancelárske plochy s moderným konferenčným vybavením.

Zrekonštruovaný palác by mal prispieť k postupnému oživeniu širšieho centra Bratislavy. Dôležitú úlohu by malo zohrať aj riešenie Komenského námestia, na ktorom sa budova nachádza. Podľa posledných informácií by magistrát chcel tento priestor zrevitalizovať a vytvoriť tam park.

Rekonštrukcia budovy na Gorkého ulici
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM