Rôzne

História tanečného školstva v Bratislave siaha až do 17. storočia

Tanečné školstvo v Bratislave začalo svoju históriu písať už v 17. storočí, kedy sa v hlavnom meste datujú začiatky scénickej tanečnej výchovy.

Ilustračný obrázok k článku História tanečného školstva v Bratislave siaha až do 17. storočia
Zdroj: TASR

Tanec bol v tom čase súčasťou divadelných predstavení jezuitov. V 18. storočí tanečnú výchovu získavali aj dievčatá v kláštorných školách uršulíniek a notredamiek, kde sa predvádzali aj menšie balety.

Taneční umelci

„Cieľom bolo pestovať pohybovú kultúru zverencov, nie však výchova profesionálnych tanečných umelcov,“ priblížila riaditeľka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej (TKEJ) v Bratislave Katarína Zacharová.

Až keď bol v roku 1920 založený baletný súbor Slovenského národného divadla (SND), mal podľa riaditeľky svoju súkromnú baletnú školu vždy práve úradujúci baletný majster, z ktorej dopĺňal baletný súbor. „V medzivojnovom období v Bratislave pôsobilo niekoľko súkromných baletných škôl, z ktorých najvýznamnejšia bola škola Elly Fuchsovej. Tieto súkromné školy však neposkytovali ucelené, systematické odborné vzdelanie ani dostatočný počet kvalifikovaných interpretov,“ povedala Zacharová.

Klasický tanec

V roku 1949 vzniklo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave tanečné oddelenie, ktoré bolo prvým štátnym vzdelávacím zariadením na Slovensku zameraným na výchovu profesionálnych tanečných umelcov.

„Vedúcou oddelenia sa stala Alžbeta Jelínková, avšak až nástupom Evy Jaczovej v roku 1954 do tejto funkcie dostalo oddelenie správne umelecko-pedagogické smerovanie. Hlavným predmetom štúdia sa stal klasický tanec,“ vysvetlila riaditeľka.

Výučba bola najskôr štvorročná, od roku 1959 päťročná a končila sa maturitnou skúškou.

V roku 1979 bola otvorená Hudobná a tanečná škola, na vzniku ktorej mala najväčší podiel Jaczová. „Škola bola zriadená podľa vzoru po celom svete uznávaných ruských choreografických učilíšť s osemročnou výučbou, štúdium sa ukončovalo maturitnou skúškou a absolutóriom,“ uviedla Zacharová. Od roku 1991 škola nesie meno po svojej zakladateľke – Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej.

Čítajte aj: V Bratislave si už dnes môžete pozrieť najlepšie animované filmy z celého sveta

Rytmus, muzikalita a tanečnosť

V marci 2005 oslávila škola 25. výročie jej založenia a 55. výročie založenia štátneho baletného školstva na Slovensku. Škola mala najprv dva študijné odbory, a to klasický tanec a ľudový tanec. Od roku 2006 k nim pribudol aj moderný tanec.

TKEJ je jediná osemročná štátna škola na Slovensku zameraná na výchovu profesionálnych tanečných umelcov a momentálne v nej študuje 123 žiakov.

Tí boli na školu prijatí na základe talentových prijímacích skúšok, na ktoré sa prihlasujú žiaci piatych ročníkov základných škôl. „V rámci prijímacích skúšok overujeme fyzické danosti nevyhnutné pre výkon budúcej profesie, rytmus, muzikalitu a tanečnosť uchádzača,“ priblížila Zacharová.

Škola na úrovni

Absolventi školy sa po maturite uplatnia v profesionálnych baletných súboroch doma i v zahraničí. „Napríklad v SND, Košickom štátnom divadle, SĽUK-u či v Národnom divadle v Prahe. Pôsobia aj v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Kyjeve, Helsinkách, Amsterdame, Viedni, Moskve, Stuttgarte, Varšave i Budapešti,“ priblížila Zacharová s tým, že časť absolventov vyučuje tanec v základných umeleckých školách a niektorí pokračujú v štúdiu na Vysokej škole múzických umení.

„Naša škola má prioritné postavenie pre svoju jedinečnosť na Slovensku. Aj napriek tomu, že počet žiakov hlásiacich sa na prijímacie skúšky oproti minulosti klesol, o štúdium profesionálneho tanca je stále záujem,“ podotkla Zacharová. Každý rok prijmú na školu v priemere 23 nových žiakov.

Čítajte aj: TIPY NA TÝŽDEŇ: Voňavá kniha, módne kuriozity a umenie na stenách námestia

História tanečného školstva
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM