Michaela Katonová Správy

Herniam sa nepáči refendum v Karlovej Vsi. Chystajú právne kroky

Prevádzkovatelia herní pripravujú voči bratislavskej mestskej časti Karlova Ves právne kroky a chystajú sa obrátiť na prokuratúru. Uviedol to hovorca asociácií herného priemyslu Juraj Danielis. Dôvodom je rozhodnutie mestskej časti, ktorá plánuje s parlamentnými voľbami spojiť aj miestne referendum.

Ilustračný obrázok k článku Herniam sa nepáči refendum v Karlovej Vsi. Chystajú právne kroky
Zdroj: TASR

Prevádzkovatelia herní sa domnievajú, že samospráva postupuje nezákonne. Mestská časť podľa zákona o obecnom zriadení nemôže vyhlásiť referendum, ak daná otázka nespadá do rozhodovacej právomoci obce. „Karlova Ves nemá kompetenciu obmedzovať alebo zakázať hazardné hry na svojom území,“ poukazuje Danielis.

Herne tvrdia, že ide o politickú agendu

„Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier sú nepríjemne zaskočené, že sa v avizovanom referende ocitla aj otázka hazardu. Prekvapuje nás to najmä preto, že sme doteraz nezaznamenali ani jediný podnet či sťažnosť na prevádzky s výhernými prístrojmi a videohrami,“ hovorí Danielis s tým, že neregistrujú v súvislosti s ich podnikaním ani narúšanie verejného poriadku.

Uskutočnenie referenda je tak podľa asociácií len plytvanie verejnými financiami. „Z nášho pohľadu ide o čisto politickú agendu pani starostky, ktorá nesleduje verejný záujem. Výsledky tohto referenda totiž nemôžu mať žiaden význam ani vplyv na ďalší chod mestskej časti,“ dodáva Danielis.

Prečítajte si tiež: Ako to napokon dopadne s reguláciou hazardu? Samosprávy sa možno obrátia na Ústavný súd

Čahojová neustúpi

Starosta Karlovej Vsi Dana Čahojová ale s tvrdením asociácií zásadne nesúhlasí. Poukazuje na to, že zákon o hlavnom meste dáva mestským častiam kompetenciu vyhlásiť referendum o všetkých dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú rozvoja, postavenia a života v mestskej časti. „Miestni poslanci po starostlivých úvahách rozhodli slobodne a bez nátlaku o tom, ktoré otázky považujú za dôležité,“ podotýka.

Čahojová zdôrazňuje, že od začiatku jej pôsobenia sa v mestskej časti stretávajú s podnetmi od obyvateľov, ktorí očakávajú, že samospráva bude herne riešiť. „Vedieme niekoľko správnych konaní proti takémuto typu prevádzok. Termín konania akýchkoľvek volieb považujeme za vhodnú príležitosť na to, aby sme sa našich obyvateľov spýtali na dôležité otázky,“ dodala.

Parkovanie a hazard

V referende bude samospráva zisťovať názor občanov okrem prevádzky hazardu aj na systém parkovania. Obyvatelia budú môcť svojím ÁNO alebo NIE odpovedať na tieto otázky:

  • Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?
  • Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?

Výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda.

Vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník zdôraznil, že výsledky platného referenda bude samospráva považovať „za silné vyjadrenie vôle a názoru občanov“. „Som presvedčený, že takúto vôľu bude zastupiteľstvo rešpektovať,“ dodal s tým, že aj v prípade menšej účasti budú výsledky referenda významným podkladom pre rozhodovanie orgánov samosprávy.

Náklady na konanie miestneho referenda sa odhadujú na 7500 eur. Referendové miestnosti majú byť v blízkosti tých volebných.

Prečítajte si tiež: Bude Bratislava bez hazardu? Pod petíciu sa doteraz podpísalo okolo 35-tisíc ľudí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM