Nina Táborská Rôzne

Inšpirujú aj vás! Hendikepovaní Matej a Jozef natočili video a získali financie na nové špecializované centrum v Karlovke

Štyri minúty, ktoré vás dostanú. Taká je snímka s názvom „Skutočná odvaha“, ktorú natočili Matej Švaňa a Jozef Griač. Obaja mladíci trpia svalovou dystrofiou, no boj so životom nevzdávajú. Vďaka videu získali financie na na výstavbu špeciálneho výučbového centra v bratislavskej Karlovej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Inšpirujú aj vás! Hendikepovaní Matej a Jozef natočili video a získali financie na nové špecializované centrum v Karlovke
Zdroj: Dnes24.sk

Matej Švaňa a Jozef Griač sú mladí študenti, ktorých život poznačila svalová dystrofia, no môžu byť príkladom pre všetkých. Napriek ťažkému ochoreniu sa túžia vzdelávať a pomáhať iným. O svoje sny sa podelili aj v emotívnom videu. Chlapcov finančne podporila spoločnosti Gratex Internation a tiež olympijská medailistka Zuzana Rehák-Štefečeková.

„Vzdelanie má zmysel. Študujem, pretože chcem pomáhať druhým ľuďom,“ hovorí vo videu o svojich ambíciách Matej Švaňa. „Chcem byť vzdelaný, pretože chcem byť užitočný a prospešný pre spoločnosť. Najťažšie je usedieť prednášky. Pomoc nám umožní posunúť sa v realizácii nášho cieľa,“ dodáva Jozef Griač, ktorého nedávno menovali za správcu občianskeho združenia Imobilio. Túto funkciu vykonáva ako dobrovoľník.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Nikdy sa nevzdávajte, hovorí vozíčkar Michal Matúš, športovec telom i dušou

Aj vďaka videu Matej a Jozef pomohli získať finančnú podporu od spoločnosti Gratex International na zriadenie vzdelávacieho centra pre ťažko zdravotne postihnutých. Jeho výstavbu realizuje občianske združenie Imobilio v rámci projektu Skutočná odvaha. Nové špecializované centrum má vytvoriť kvalitné podmienky pre vzdelanie hendikepovaných študentov. Bratislava24.sk o tom informovala Michala Prokešová, account manažérka Neopublic.

„Poslaním nášho občianskeho združenia Imobilio je pomáhať zdravotne ťažko postihnutým uplatniť sa. Budujeme vzdelávacie a výskumno-vývojové centrum, chceme zdravotne postihnutých podporovať v štúdiu na vysokých školách a zároveň prinášať technologické riešenia na zvýšenie kvality ich života,“ vysvetlil Jozef Griač.

Spoločnosť Gratex International podporila projekt Skutočná odvaha sumou 3-tisíc eur. Poukážku neziskovej organizácii dnes odovzdal Peter Dovhun, COO spoločnosti Gratex International. Odovzdávania sa zúčastnili aj autori videa, Matej a Jozef.

Začalo to medovníkmi

Celá iniciatíva sa začala ešte v decembri. Pre svojich klientov a zákazníkov nechala spoločnosť Gratex International namiesto klasických vianočných darčekov upiecť v chránených dielňach medovníky. Ušetrenými peniazmi sa rozhodla prispieť na dobrú vec.

„Obdarovaní mohli rozhodnúť, ktorý z dobročinných projektov naša spoločnosť finančne podporí. Sme veľmi radi, že sme mohli pomôcť práve projektu Skutočná odvaha. Video Mateja a Jozefa nás totiž skutočne inšpirovalo. Celé združenie Imobilio má náš obdiv,“ uviedol Peter Dovhun, COO spoločnosti Gratex International.

Pozrite si viideo Mateja a Jozefa TU.

Foto: Gratex.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM