Alexandra Húsková Rôzne

Hazardní hráči dokážu minúť desaťtisíce eur. Najčastejšie sú to mladí muži s rodinami

Patologický hráč dokáže počas svojej hráčskej éry prehrať aj desaťtisíce eur. Závislosť od hazardných hier je považovaná za chorobu, pacienti sú podráždení, nervózni a majú problém zo spánkom. Číslo na linku pomoci musí byť umiestnené na každom výhernom automate - niekedy je však zo zadnej strany.

Ilustračný obrázok k článku Hazardní hráči dokážu minúť desaťtisíce eur. Najčastejšie sú to mladí muži s rodinami
Zdroj: TASR

Podľa Zuzany Alexanderčíkovej z bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí, nie je nezvyčajné, keď hráč príde za večer aj o tisíc eur. Stretla sa aj s pacientom, ktorý prehral počas hráčskej éry vyše 100.000 eur. „Idú a prehrajú mesačný plat,“ hovorí.

Závislosť od hazardných hier sa prejavuje ako závislosť od psychoaktívnych látok, pacienti však nepociťujú fyzické príznaky. Sú však podráždení, nervózni, majú problém so spánkom a trpia výčitkami svedomia.

„Potom nastupuje magické myslenie. Hráč sa začne zaoberať s tým, že by mal ísť hrať, aby vyhral prehraté čiastky, aby mohol splatiť dlžoby, a potom sa zacyklí,“ približuje Alexanderčíková.

Závislosť od hazardných hier sa považuje za chorobu. „Je liečiteľná a dá sa diagnostikovať,“ ozrejmuje psychoterapeut Hroznata Živný.

Hráči podľa jeho slov vyhľadávajú pomoc až vtedy, keď si uvedomia, že svoje problémy nie sú schopní riešiť a ich sociálne vzťahy sú narušené. „Často človek, ktorý hrá, je už z hľadiska diagnostiky hazardným hráčom, ale on ten pocit nemá,“ skonštatoval.

Linka pomoci

Pomocnú ruku hráčom podávajú od roku 2013 na Linke pomoci pre problémy s hraním. Bezplatná linka 0800 800 900 je prevádzke od pondelka do piatka v čase od 9.00 do 17.00 h, mimo prevádzkových hodín je k dispozícii záznamník.

Centrum linku prevádzkuje vďaka podpore prevádzkovateľov hazardných hier, ročne na ňu potrebuje okolo 70.000 eur. Prevádzkovatelia herných automatov musia podľa zákona umiestniť v herni informáciu o linke pomoci. Podľa šéfa centra Ľubomíra Okruhlicu sa však vyskytli aj prípady, kedy nálepky umiestnili na zadnú časť automatov.

Obeťami hazardu bývajú často mladí muži s rodinami

Na linku za ten čas volalo asi 3300 ľudí, oprávnená bola asi polovica hovorov. S hazardnými hrami majú podľa Alexanderčíkovej najčastejšie problémy muži okolo 30 rokov, zo strednej sociálnej vrstvy.

Zvyčajne majú rodinu aj dobrú prácu. Najčastejšie sú ľudia závislí od automatov, nasleduje hazardné stávkovanie či tipovanie cez internet alebo hranie v kasínach. Na Slovensku sa ročne z patologického hráčstva lieči okolo 300 ľudí, trend má byť za posledné roky stabilizovaný.

Výsledky prevádzkovania linky potvrdzujú, že opatrenie umiestňovať informačné štítky je účinné, tvrdí hovorca asociácií prevádzkovateľov automatov Juraj Danielis. Avizuje, že čoskoro predstavia ďalšie opatrenia na šírenia osvety o zodpovednom hra­ní.

„Je prínosné, že hráči so sklonom k závislosti sa začali viac obracať na túto linku, na ktorej prevádzke sa podieľa aj herný priemysel. Na druhej strane nás znepokojuje, že rizikových hráčov sa príliš nesnažia identifikovať ďalšie herné odvetvia, najmä internetové herne,“ zhrnul.

Prečítajte si viac:

Môže byť Bratislava bez hazardu? Starostovia potrebujú podporu tretiny obyvateľov

Kasína a automaty ničia Bratislavu! Primátor a starostovia dnes spustili petíciu proti hazardným hrám

Koľko herní máme v Bratislave?

Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM