Samospráva

Hazard v Bratislave zostáva. Absolútny zákaz herní na území hlavného mesta neprešiel

Po niekoľkohodinovom rokovaní poslancov mestského zastupiteľstva a výstupe zástancov aj odporcov hazardu sa rozhodlo. Hazard v hlavnom meste zostáva.

Ilustračný obrázok k článku Hazard v Bratislave zostáva. Absolútny zákaz herní na území hlavného mesta neprešiel
5
Galéria
Zdroj: Zastavme hazard Facebook

Bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok (16. 2.) neschválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Z hotelov, penziónov, bytových domov, pohostinstiev, z budov pre obchod, kultúru či verejnú zábavu tak herne nezmiznú.

Primátor neskrýval sklamanie: „V tejto chvíli neviem vyjadriť svoje pocity nad hlasovaním niektorých mestských poslancov k zákazu hazardu. Urobili sme všetko preto, aby bola petícia úspešná, a aby sme návrh VZN o zákaze hazardu mohli pripraviť. Rozhodnutie bolo plne v kompetencii mestského zastupiteľstva – toho zastupiteľstva, ktoré mi pred tromi týždňami dalo jednohlasný mandát na prípravu VZN o úplnom zákaze hazardu.“

Hazard zostáva

Poslanci rokovali o zákaze hazardu v hlavnom meste niekoľko hodín. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal im predložil návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym zákazom umiestnenia herní na celom území mesta.

Zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali.

Nesrovnal nechcel herne ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Nachádzať by sa tak nemohli ani v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu.

Organizátori petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí, poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2 177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární.

Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136 139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98 118 podpisov. Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier túto petíciu od začiatku spochybňovali.

Príjem hlavného mesta z prevádzkovania hazardných hier momentálne predstavuje približne tri milióny eur ročne.

Čierny trh

Prieskum agentúry Polis Slovakia zameraný na tému zákazu hazardu v Bratislave ukázal, že až 80 percent opýtaných sa obáva vzniku čierneho trhu po absolútnom zákaze hazardu.

Prieskum agentúry Polis Slovakia zameraný na tému zákazu hazardu v Bratislave realizovaný 3. až 7. februára na vzorke 1 200 respondentov v hlavnom meste ukázal, že o závislých na výherných prístrojoch počulo 48,7 percenta opýtaných a 65,8 percenta respondentov uviedlo, že sa v okolí bydliska nachádza herňa alebo kasíno. Celý prieskum si môžete pozrieť TU.

Na otázku, či počet 166 herní, ktoré sa nachádzali v roku 2016 v Bratislave, je vysoký, odpovedalo 81,8 percenta opýtaných – áno.

Prevádzkovatelia pripomínajú poslancom mesta, že samospráve pribudli kompetencie na regulovanie prevádzok a nemusia toto podnikanie zakazovať plošne, ale môžu rozhodnúť, v akých typoch budov herne zakážu.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM