Správy Samospráva

HAZARD V BRATISLAVE: Primátor predloží poslancom pôvodný návrh celoplošného zákazu herní

Výbor petície za absolútny zákaz herní v Bratislave poveril primátora, aby opätovne predložil pôvodný návrh všeobecného záväzného nariadenia s celoplošným zákazom herní.

Ilustračný obrázok k článku HAZARD V BRATISLAVE: Primátor predloží poslancom pôvodný návrh celoplošného zákazu herní
5
Galéria
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal má mestským poslanom predložiť opätovne pôvodný návrh všeobecného záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia herní v hlavnom meste. Poveril ho tým výbor petície za absolútny zákaz herní v Bratislave, ktorému primátor predsedá a jeho členmi sú starostovia bratislavských mestských častí. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Petičný výbor sa stretol vo štvrtok 2. marca, aby prediskutoval ďalší postup o VZN k hazardu. Absolútny zákaz umiestnenia v Bratislave totiž februárovým mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Primátor krátko po tom avizoval, že chce, aby o VZN mestskí poslanci opätovne rokovali a hlasovali.

Opätovné hlasovanie

„Bola by škoda, aby sa celá takmer dvojročná práca petičného výboru a vôľa viac ako 130-tisíc Bratislavčanov zmarila pre jeden chýbajúci hlas. Chcem, aby sme o tomto návrhu hlasovali opäť,“ povedal Nesrovnal.

Bratislavskí starostovia sa zhodli, že primátor má VZN predložiť tak, ako bolo pôvodne navrhnuté. Herne by sa tak po jeho prípadnom schválení nemohli nachádzať ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Hazard by tak zmizol z hotelov, reštaurácií, obchodov, pohostinstiev, bytových domov či kultúrnych domov.

Podľa starostov optimálne by bolo schváliť úplný zákaz a „nezamotávať sa do vývrtky“ výnimiek. Ako však podotkli, je na zodpovednosti poslancov, či počas rokovania mestského zastupiteľstva podajú pozmeňovacie návrhy, o ktorých sa bude hlasovať.

Nesrovnal vo štvrtok uviedol, že je ochotný uvažovať o tom, že hlasovanie o návrhu VZN o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste rozdelí a umožní tak poslancom rozhodnúť, z akých budov má hazard zmiznúť. Podmienil to však oficiálnou požiadavkou, ktorá musí prísť zo strany predsedov poslaneckých klubov, mestskej finančnej komisie a petičného výboru.

Poslanci nie sú jednotní

Názor, či sa má hlasovanie o hazarde rozdeliť, nie je medzi poslancami jednotný. Mestskí poslanci, ktorí za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste vo februári nehlasovali, alebo sa zdržali, chcú, aby primátor predložil návrh VZN v nezmenenom znení. Upraviť podľa nich musí len znenie uznesenia k VZN tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov. Títo poslanci presadzujú prísnu reguláciu namiesto celoplošného zákazu hazardu. Herne by podľa nich mohli ostať napríklad v hoteloch, penziónoch či obchodoch. Zmiznúť, naopak, z bytových domov a kultúrnych centier.

Ďalšia skupina poslancov tvrdí, že ak sa nezakáže hazard vo všetkých typoch budov a ponechá sa čo i len v jednej kategórii, môže to spôsobiť presun herní do iných budov. V rozdelení hlasovania tak nevidia zmysel a sú za absolútny zákaz herní v Bratislave.

Automaty a hazard
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM