Rôzne

Hasiči opäť vyhlásili čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v Bratislave

Pre riziko vzniku požiaru platí aj zákaz vstupu do časti vojenských lesov na Záhorí. Kvôli vysokým teplotám sa tam nachádzajú preschnuté trávnaté porasty.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči opäť vyhlásili čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v Bratislave
19
Galéria
Zdroj: zahori.sk

Nezakladajte ohne!

Nebezpečenstvo vzniku požiarov v prírode sa v Bratislave opäť zvýšilo. Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy preto dnes znova vyhlásil čas zvýšeného nebezpečenstva a vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme (50 metrov od hranice lesného pozemku) na území hlavného mesta.

Informujú o tom hasiči na webovej stránke hasicisr.sk, ale aj prostredníctvom internetových stránok bratislavských mestských častí.

V danom období sa napríklad zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

V prípade porušenia zákazu môže byť právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe uložená pokuta do 16 596 eur, fyzickej osobe do 331 eur.

Zákaz vstupu do časti lesov

Na území Vojenského obvodu Záhorie platí od dnešného dňa až do odvolania pre vysoké riziko vzniku požiarov dočasný zákaz vstupu do časti vojenských lesov. Zároveň platí pre celé územie prísny zákaz zakladania ohňov a manipulácie s otvoreným ohňom, ako aj prísny zákaz fajčenia. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Vzhľadom na pretrvávajúce vysoké teploty a minimum zrážok sa v lesoch momentálne nachádzajú preschnuté trávnaté porasty, hrabanka a tiež veľké borovicové monokultúry.

„Keďže aj Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Malackách vyhlásilo zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov na lesných pozemkoch, pristúpili Vojenské lesy a majetky SR v súčinnosti s Ministerstvom obrany SR k prijatiu preventívnych opatrení na elimináciu vzniku lesných požiarov. Dôvodom je aj nedávny rozsiahly požiar medzi obcami Láb a Jakubov,“ dodala Capáková.

Informačné tabule o dočasnom zákaze vstupu do príslušnej časti lesov budú umiestnené na všetkých prístupových komunikáciách. O opatrení bude ministerstvo verejnosť informovať aj prostredníctvom webových stránok www.vlm.sk a www.mosr.sk, ako aj cez obecné rozhlasy a tabule v priľahlých obciach v bezprostrednej blízkosti Vojenského obvodu Záhorie.

Požiar Záhorie
19
Galéria
Zdroj: HaZZ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM