Webnoviny - Iné športy

Hantuchová na Australian Open proti Kutuzovovej

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

MELBOURNE 15. januára (WEBNOVINY) – Pätica slovenských účastníkov hlavných súťaží dvojhry mužov a žien na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (18. – 31. januára, celková dotácia 24,094 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) spoznala v piatok svojich súperov na 1. kolo. Celkovo im šťastena nebola príliš naklonená.

Daniela Hantuchová ako 22. nasadená začne proti Ukrajinke Viktorii Kutuzovovej. Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata tretia si na úvod zmeria sily s Američankou Vaniou Kingovou. Extrémne náročné výzvy sú pred Magdalénou Rybárikovou, ktorá vyzve dvojku podujatia i svetového rebríčka a niekdajšiu líderku renkingu Dinaru Safinovú z Ruska, i Kristínou Kučovou postavenou pred ďalšiu renomovanú členku „zbornej“, takisto ako Safinová medailistku z pekinských OH 2008 a predvlaňajšiu vicemajsterku sveta WTA Tour Veru Zvonarevovú. Lukáš Lacko síce vstúpi do diania „len“ proti Argentínčanovi Leonardovi Mayerovi, lenže takmer určite to bude súboj o príležitosť čeliť v 2. kole obhajcovi trofeje Rafaelovi Nadalovi, ak tohto Španiela nebodaj nezaskočí domáci Peter Luczak.

V prípade Hantuchovej je žrebom teoreticky naprojektovaný – cez možné 2. kolo proti Jarmile Grothovej, za slobodna Gajdošovej – jej duel v 3. kole s Na Li ako „predkrm“ februárového bratislavského fedcupového zápasu SR – Čína. Na osemfinále by potom čisto hypoteticky mala vychádzať Dánka Caroline Wozniacká, pričom ide o štvrtinu obhajkyne primátu Sereny Williamsovej z USA. Cibulkovej už na 3. kolo vychádza Ruska Maria Šarapovová (Slovenka ju deklasovala vo štvrťfinále parížskeho Roland Garros 2009), na osemfinále jej srbská „večná rivalka“ Jelena Jankovičová a na štvrťfinále spomenutá Safinová.

Cibulková i Rybáriková s bilanciami 0:1 Bývalá päťka renkingu Hantuchová (teraz 23. pozícia) sa s o 5 rokov mladšou Kutuzovovou (86.) ešte nestretla. Rodáčka z Odesy sa na grandslamových podujatiach zatiaľ ani raz nedostala za 2. kolo. Už v novembri 2005 si vytvorila doterajší rebríčkový rekord v podobe 76. postu. Vlani v kvalifikácii v New Havene uhrala proti Rybárikovej 5 gemov a na US Open získala v 1. kole proti Clijstersovej iba dva. Týždeň pred Roland Garros 2009 sa na antuke v Štrasburgu prebojovala z kvalifikácie do svojho premiérového a zatiaľ aj posledného semifinále na hlavnom okruhu.

Zverenkyňa Jaroslava Bulanta Cibulková (24.) má proti rovesníčke Kingovej (77.) bilanciu 0:1, keď jej podľahla už na jeseň 2007 na „harde“ v thajskom Bangkoku v trojsetovom súboji s troma tajbrejkami. „Síce proti nej mám len túto jednu oficiálnu zápasovú skúsenosť, ale viackrát sme spolu trénovali teraz v zime na Floride,“ podotkla D. Cibulková v rozhovore pre agentúru SITA a pokračovala: „Vania je kvalitná hráčka a určite veľmi nepríjemná protivníčka na prvé kolo, ale treba si uvedomiť, že do úvahy prichádzala napríklad aj Heninová ako ´čierny kôň´ celého turnaja… Asi to teda vždy môže byť aj horšie i lepšie. Platí to aj pri pohľade ďalej do ´pavúka´. Nebudem klamať, že som sa nepozrela. Sú tam ťažké a nepríjemné súperky, ale momentálne ma to nezaujíma – sústredím sa totiž len na ten vstupný zápas.“ Niekdajšia 12. hráčka svetového rebríčka Cibulková o Kingovej povedala: „Máme trošku podobný štýl i vzrast. Servis nie je jej najväčšou zbraňou. Možno nehrá tak rýchlo ako ja, ale veľa toho vybehá a vráti, čaká na chyby. Budem musieť predviesť kvalitný výkon. Tvrdo som však na to trénovala a myslím si, že môžem vykročiť so sebavedomím.“

Niekdajším fedcupovým kapitánom Mojmírom Mihalom koučovaná Rybáriková (44.) si so Safinovou (2.) zmerala sily raz a pri svojej absolútnej premiére v grandslamovej hlavnej súťaži predvlani na Roland Garros uhrala proti nej len gem. Dvadsaťtriročná Ruska je trojnásobnou finalistkou s hodnotou „veľkej štvorky“ a o trofej hrala aj vlani v Melbourne.

Členku NTC K. Kučovú (109.) čaká premiérový duel s 25-ročnou Moskovčankou Zvonarevovou (9.). Finalistka MS WTA Tour 2008 z katarskej Dauhy dosiahla pred dvanástimi mesiacmi na Australian Open semifinále a vytvorila si tým stále platný osobný rekord. V pondelok však už za stavu 3:3 v otváracom sete odstúpila zo stretnutia 1. kola s krajankou Jelenou Vesninovou v Sydney. Problémy tohto typu mala už pár dní predtým na exhibičnom podujatí v Hongkongu.

Matejom Liptákom vedený štvrťfinalista nedávneho turnaja ATP v indickom Chennai Lacko (74.) sa s rovesníkom Mayerom (76., bol však už aj na 54. pozícii) ešte nestretol. Argentínčan sa tento týždeň prebojoval medzi najlepších osem v Sydney.

Už na 2. kolo sa črtá súboj Heninovej s Dementievovou S voľnou kartou nastupujúca Belgičanka Justine Heninová si v 1. kole zmeria sily so svojou krajankou Kirsten Flipkensovou a už na 2. kole sa črtá jej mimoriadne atraktívny súboj s Ruskou Jelenou Dementievovou. Ďalšia slávna Belgičanka Kim Clijstersová bude čeliť niektorej z kvalifikantiek. Serene prihrala náhoda do cesty inú „mladšiu sestru“ Urszulu Radwanskú z Poľska. Venus určite nezoberie na ľahkú váhu nevyspytateľnú českú ľaváčku Luciu Šafářovú. Kuriozitou je Wozniackej spojenie s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou, ale aj čínske derby Ťie Čeng – Šuai Pcheng, ktoré sa uskutoční týždeň po rovnakom zápase v Sydney. Nová zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Sorana Cirsteová z Rumunska sa stretne s austrálskou držiteľkou voľnej karty Oliviou Rogowskou.

Medzi mužmi preverí Švajčiara Rogera Federera Rus Igor Andrejev. Mariánom Vajdom vedený predvlaňajší miestny šampión, Srb Novak Djokovič, začne proti Španielovi Danielovi Gimenovi-Traverovi. Zdravotne otázny Argentínčan Juan Martin Del Potro by si mal poradiť s Američanom Michaelom Russellom. Brit Andy Murray si počká na jedného z kvalifikantov rovnako ako Rus Nikolaj Davydenko. Francúzskemu veteránovi Fabriceovi Santorovi žreb pridelil Chorváta Marina Čiliča. Zverenec Tibora Tótha Sergij Stachovskij z Ukrajiny má pred sebou miestneho finalistu zo sezóny 2008 – Francúza Joa-Wilfrieda Tsongu.

Hantuchová so spomienkou na predvlaňajšie miestne semifinále Dvadsaťšesťročná popradská rodáčka Hantuchová sa predstaví na Australian Open medzi seniorkami 11. raz (aj so zarátaním kvalifikácie spred desiatich rokov). Miestny aj absolútny grandslamový rekord si vytvorila predvlani, a to v podobe prieniku do semifinále, v ktorom prehrala so Srbkou Anou Ivanovičovou 6:0, 3:6, 4:6, hoci viedla šokujúco sľubne 6:0, 2:0. Ďaleko sa prebojovala aj v sezóne 2003: vo štvrťfinále nestačila na Američanku Venus Williamsovú (4:6, 3:6). Pekné spomienky na Grand Slam Ázie a Pacifiku má aj z roku 2002, keď po boku Zimbabwčana Kevina Ullyetta získala miestny titul v miešanej štvorhre a zároveň sa so Španielkou Arantxou Sánchezovou-Vicariovou dostala až do finále štvorhry žien. Súboj o ženský deblový primát, opäť neúspešne, si zopakovala vlani ako partnerka Japonky Ai Sugijamovej proti sestrám Serene a Venus Williamsovým. Celkovo má Hantuchová v singli na úrovni „veľkej štvorky“ skóre 70:38, z toho v Austrálii 23:10. V hlavnej súťaži na vrcholnom fóre sa objaví 36. raz. Od Australian Open 2001 chýbala vo „veľkom pavúku“ iba na parížskom Roland Garros 2008 pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe. Minulý rok v Melbourne vo dvojhre prehrala v 3. kole s Francúzkou Alizé Cornetovou 6:4, 4:6, 2:6.

Dvadsaťročná Bratislavčanka Cibulková sa v hlavnej súťaži na Australian Open zatiaľ predstavila dvakrát, v roku 2007 neuspela v kvalifikácii. Predvlani podľahla v 1. kole Talianke Flavii Pennettovej po boji 4:6, 7:5, 4:6. Minulý rok nestačila v osemfinálovom 4. kole na Rusku Jelenu Dementievovú (2:6, 2:6). Pozornosť si vtedy vyslúžil fakt, že v prvých troch setoch na tomto turnaji dala súperkám bez výnimky a milosti „kanára“. Doterajším absolútnym seniorským grandslamovým maximom Cibulkovej je prienik do semifinále parížskeho Roland Garros 2009. Na úrovni „veľkej štvorky“ si zahrá v hlavnej súťaži jubilejný 10. raz. V septembri chýbala na newyorských US Open pre únavovú zlomeninu ôsmeho rebra na pravej strane. Na grandslamových turnajoch má skóre 20:11, z toho v Melbourne 3:3. Ako juniorka sa na južnej pologuli prebojovala v sezóne 2005 do osemfinále a o rok neskôr dokonca do štvrťfinále.

Dvadsaťjedenročná piešťanská rodáčka Rybáriková sa objaví v hlavnej súťaži na takejto úrovni 8. raz, a to bez prerušenia. Debutovala na Roland Garros 2008 a jej celkovým maximom je 3. kolo na US Open 2008 i 2009. V Mel­bourne hrala zatiaľ iba jeden seniorský zápas – minulý rok v 1. kole nestačila na Rusku Veru Zvonarevovú 6:7 (2), 0:6, keď spočiatku viedla 2:0, mala 4 brejkbaly na 3:2 a neskôr obrátila z 2:4 na 5:4. Na príjme v dvanástom geme bola za stavu 30:30 dve loptičky od zisku setu. Na súčastiach Grand Slamu má aj s kvalifikáciami štatistiku 12:8. Finalistka wimbledonskej dvojhry dievčat 2006 prehrala pred šiestimi rokmi už v 1. kole miestnej súťaže junioriek.

Premiéra K. Kučovej i Lacka priamo v hlavnej súťaži Devätnásťročná šampiónka zo súperenia dievčat na US Open 2007 Kristína Kučová si medzi seniorkami zahrá na grandslamovej úrovni 5. raz, v hlavnej súťaži to bude jej 2. štart, premiérový s priamym právom účasti na základe postavenia vo svetovom rebríčku a zároveň aj úplne prvý v Austrálii (v mládežníckom období kariéry dosiahla osemfinále v roku 2007). „Kika“ vlani mala v Melbourne obrovskú smolu, keď zostala ako prvá „pod čiarou“ kvalifikácie. Aspoň čiastočnej satisfakcie sa neskôr dočkala na tráve londýnskeho Wimbledonu, kde síce prehrala vo finálovom 3. kole eliminácie, ale potom sa stala tzv. lucky loserkou, zvládla 1. kolo hlavnej súťaže a vyslúžila si tým pokus proti bývalej jednotke renkingu Amélie Mauresmovej z Francúzska. Na vrcholnej úrovni má mierne nepriaznivé skóre 4:5.

Dvadsaťdvaročný piešťanský rodák Lacko si na seniorskom grandslamovom turnaji zahrá už 11. raz, ale v hlavnej súťaži sa objaví len štvrtýkrát a stále v nej čaká na premiérový triumf. V Melbourne v rokoch 2007 i 2008 ako úspešný kvalifikant zhodne ťahal za kratší koniec v 1. kole (domáci Robert Smeets, resp. Uzbek Denis Istomin). Vlani na Australian Open úplne absentoval. Na úrovni „veľkej štvorky“ má pozitívnu bilanciu 14:10 vďaka častým a napospol aspoň čiastočne vydareným účinkovaniam v eliminačných bojoch.

Výsledok piatkového žrebu súperov Slovákov na grandslamovom tenisovom turnaji Australian Open 2010 v Melbourne:

Dvojhra mužov – 1. kolo: Lukáš Lacko (SR) – Leonardo Mayer (Arg.) / v prípade postupu do 2. kola: Peter Luczak (Austr.) – Rafael Nadal (2-Šp.)

Dvojhra žien – 1. kolo: Daniela Hantuchová (22-SR) – Viktoria Kutuzovová (Ukr.) / v prípade postupu do 2. kola: Jarmila Grothová (Austr.) – kvalifikantka

Dominika Cibulková (23-SR) – Vania Kingová (USA) / v prípade postupu do 2. kola: Anna-Lena Grönefeldová (Nem.) – Roberta Vinciová (Tal.)

Magdaléna Rybáriková (SR) – Dinara Safinová (2-Rus.) / v prípade postupu do 2. kola: Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) – kvalifikantka

Kristína Kučová (SR) – Vera Zvonarevová (9-Rus.) / v prípade postupu do 2. kola: Čchang Kchai-čcheng (Taiw.) – Iveta Benešová (ČR)

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM