KAW Rôzne Správy

Gröhling o ZATVORENÍ škôl: Hygienici POPIERAJÚ zaočkovanosť a stav epidémie v Bratislave

"Fakt, že sa takto necitlivo pristupuje k vzdelaniu mladých ľudí, je žalostný," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Ilustračný obrázok k článku Gröhling o ZATVORENÍ škôl: Hygienici POPIERAJÚ zaočkovanosť a stav epidémie v Bratislave
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/Pavel Neubauer

Tisícky žiakov sa budú vzdelávať dištančne. Rozhodol o tom v stredu Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave. V celom Bratislavskom kraji zatvoria od pondelka (6. 12.) pre zlú pandemickú situáciu druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Školáci sa tu budú učiť dištančnou formou.

Výnimkou sú len materské školy a prvý stupeň základných škôl. Vyplýva to z vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, zverejnenej vo vestníku vlády.

Reakcia ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) na tento fakt na seba nenechala dlho čakať. Minister je sklamaný a rozhorčený.

Proti pravidlám

„Posledné rozhodnutia Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav na jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese,“ uviedol Gröhling na sociálnej sieti.

Ministrovi zdvihol tlak fakt, že vo viacerých okresoch zatvorili RÚVZ plošne všetky školy. „Zavreli aj školy, kde bolo 0 tried v karanténe bez akéhokoľvek posúdenia stavu na škole. Pritom by vedeli úplne jednoducho identifikovať školy, kde problém je a školy, kde problém nie je. Teraz zavreli plošne školy v najzaočkovanejšom Bratislavskom kraji, v ktorom navyše klesá 7-dňová incidencia,“ píše minister školstva.

Žolíci nezavážili

Fakt, že sa takto necitlivo pristupuje k vzdelaniu mladých ľudí, je podľa Gröhlinga žalostný. Uvádza, že v mnohých krajinách, aj v tvrdom lockdowne, ostali školy otvorené. „U nás máme mäkký lockdown, kde dospelí nezaočkovaní majú kvantum výnimiek a môžu ísť do práce so 7-dňovým Ag testom. Ale doma zrazu ostávajú žiaci rozhodnutím RÚVZ,“ rozhorčil sa minister.

Ako príklad Gröhling uvádza Bratislavský kraj. „Tu je to najbizarnejšie, keďže zaočkovanosť 12+ je v kraji na úrovni 62 %, celková zaočkovanosť 64 % a zaočkovanosť v školstve 77 %. Klesá tu 7-dňová incidencia. Je tu vysoká zaočkovanosť starších, vďaka čomu má hlavné mesto dvoch „žolíkov.“ Nič z toho odrazu nezaváži. Školy za zatvorili „na neurčito“ bez akéhokoľvek odôvodnenia,“ konštatuje minister.

„Odmena“ za zodpovednosť

Matematik Richard Kollár upozornil, že v Bratislavskom kraji už sú aj plne imunizované triedy – nielen plne očkované, ale aj kombináciu očkovania a prekonania. „Všetko toto – zaočkovanosť tried, mladých, starších, učiteľov, stav v kraji, stav na danej škole (či sú tam zatvorené 2 triedy alebo viac) – RÚVZ kompletne svojim rozhodnutím odignoroval,“ dodáva Gröhling.

Európske štáty pochopili, že každý deň v škole sa ráta. Zohľadnili správy UNICEF, odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, aj skúsenosť z posledných vĺn. Zatvorenie škôl sa ukázalo ako prakticky neefektívne, čo potvrdzuje aj WHO.

Minister školstva podčiarkol, že na mnohých školách robili učitelia, rodičia aj žiaci maximum a školy sa darilo udržať funkčné s minimom tried v karanténe (alebo dokonca so žiadnymi triedami v karanténe). „Minulý týždeň 67 % škôl nemalo jedinú triedu v karanténe. Teraz za svoju snahu dostali všetci zodpovední „odmenu“ v podobe plošne zatvorených škôl na neurčito,“ uvádza na záver minister.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM