Adriana Banásová Rôzne

Gréckokatolícka cirkev dnes slávi sviatok Všetkých svätých

V Gréckokatolíckej cirkvi je dnešná nedeľa zasvätená úcte Všetkých svätých. Pripadá vždy na prvú nedeľu po Svätej Päťdesiatnici (Zostúpení Svätého Ducha). Západná, Rímskokatolícka cirkev slávi tento sviatok 1. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Gréckokatolícka cirkev dnes slávi sviatok Všetkých svätých
Zdroj: TASR

V dnešnú nedeľu si gréckokatolíci uctievajú tých, ktorí sú ovocím darov Svätého Ducha. História úcty svätých sa rodí smrťou prvých mučeníkov. K úcte mučeníkov sa neskôr zaradila aj úcta apoštolov, biskupov či rehoľníkov a rehoľníčok.

Liturgický kalendár cirkvi má na každý deň predpísanú úctu určitého svätého. Svätých je však oveľa viac, ako je dní v roku a ani mená všetkých svätých nie sú známe. Z túžby uctiť si všetkých svätých vznikol v cirkvi sviatok Všetkých mučeníkov, ktorý bol známy už koncom 4. storočia, a neskôr ho premenovali na sviatok Všetkých svätých. Slávil sa týždeň po Päťdesiatnici.

Pri príležitosti sviatku gréckokatolíkov dnes o 10.30 h RTVS odvysiela na Dvojke priamy prenos archijerejskej liturgie z Katedrálneho chrámu Povýšenia sv. Kríža v Bratislave. Hlavným slúžiteľom bude bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák.

Informácie poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM