Nina Táborská Rôzne

Graffiti nie sú len "čmáranice na ulici". Na legálnej stene v Petržalke sa o tom môžete presvedčiť sami

Od prvej augustovej soboty sa môžu umelci prejaviť na štyroch stenách novej a úplne legálnej graffiti zóny v Petržalke. Vítaný je každý. Nie len writer. Verejnosť sa tak môže na vlastné oči presvedčiť o tom, že slovo graffiti hneď nemusí znamenať "čmáranica" na historickej budove v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Graffiti nie sú len "čmáranice na ulici". Na legálnej stene v Petržalke sa o tom môžete presvedčiť sami
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Legálne graffiti zóny dostalo povolenie na spravovanie štyroch stien v Janíkovom dvore v bratislavskej Petržalke. Firma Rooftop patrí k podporovateľom graffiti a prostredníctvom tohto združenia sa snaží vyjednávať s úradmi, sprostredkovať legálne plochy a podporovať Graffiti i samotných umelcov.

V sobotu sa konalo slávnostné otvorenie tohto netradičného miesta, len kúsok od konečnej zastávky Vyšehradská.

Dnešným dňom to však nekončí. Ako nám povedal organizátor podujatia Roman Toth, tieto steny budú k dispozícii oddnes neustále. „Okrem toho, že si tu budú môcť writeri kresliť legálne na steny, plánujeme aj, že sa tu budú konať Graffiti Jamy. Nemáme pravidlá, kto môže a kto nie. Jednoducho, tieto steny majú k dispozícii ako začiatočníci tak aj profíci, ktokoľvek a kedykoľvek,“ povedal Roman Toth z Rooftop.

Hoci sa začalo len dnes, aktuálne môžete na 4 stenách vidieť už viac ako 40 rôznych diel. Na niektorých pracujú writeri (sprejeri – pozn. red.) už od samého rána. „Sú tu profíci, ale aj takí, čo ešte len začínajú. Nikto však nikoho nesúdi, je to priestor, kde sa môžu aj začiatočníci naučiť niečo nové,“ priblížil pre Bratislava24.sk jeden zo sprejerov.

Umenie alebo vandalizmus?

V súčasnosti sú veľakrát títo „pouliční umelci“, považovaní skôr za vandalov, ako za umelcov. Nie je však graffity ako graffity. Čmáranice v podobe podpisov, ktoré môžete aktuálne vidieť v autobusoch, na novostavbách, historických budovách,… s umením veľa spoločného nemajú. Diela, ktoré si môžete pozrieť na stenách v Petržalke vám ale rozdiel ukážu samé.

„Začne to tým, že ťa to zaujme, začneš sa tomu venovať a nakoniec ťa to pohltí. Máš voľnú ruku. Sám si vyberieš cestu. Každý ma svoj vlastný štýl, techniku, predstavu,… Nie je to len tak, že niekto príde a čokoľvek načmára. Niektorí umelci makajú na svojich dielach hodiny. Napríklad aj tu vzniknú také, na ktorých writeri robia celý deň,“ povedal pre Bratislava24.sk Andrej Pekárik z Rooftop.

Každý writer je podľa neho rozpoznateľný. „Tí, ktorí sú zainteresovaný vedia, kto je čoho autorom. Veľká časť z nich už má svoje meno a dnes riešia umelecké zakázky,“ doplnil Andrej.

Graffiti sú súčasť modernej kultúry. Veľká časť je ilegálna a verejnosť ju tak vníma negatívne. Graffity komunita si na na to však za tie roky zvykla. Tak, ako v iných skupinách a komunitách, aj tu sú „zlí“ a „dobrí“ umelci. Nebavíme sa však o kvalitách, ale o tom, kde sa writer rozhodne zanechať svoje dielo. Tí čo nevedia zaujať, to robia aj na extrémnych miestach, ako sú napríklad historické budovy. Netreba však všetkých hádzať do jedného vreca

„Graffiti sú môj život. Problém nie je v nás. Problém je v tom, že ľudia ich nechápu a na druhej strane ani nechcú pochopiť,“ povedal pre Bratislava24.sk writer, ktorý vystupuje pod menom Milk.

„My sa snažíme podporovať tieto veci s jasným cieľom. Aby sme verejnosti ukázali, že writer nie je vandal a dokázali sme tak zmeniť negatívne postoje, s ktorými sa aktuálne umelci stretávajú,“ ukončil Roman Toth.

Graffiti patria ku často skloňovanému kontroverznému modernému umeniu. No pri skutočne dobrom prevedení vedia nadchnúť aj ich odporcov.

Autor foto: Marcela Očenášová.

Legálna Graffiti zóna v Petržalke
16
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM