Maros Palesch Rôzne

Generálny pardon BVS ešte dva mesiace

Obdobie odpustenia dlhov a sankcií čiernym odberateľom pitnej vody a producentom odpadových vôd, dané generálnym pardonom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa už kráti.

BVS spustila generálny pardon 1. decembra 2010. V praxi to znamená, že čierni odberatelia pitnej vody a čierni producenti odpadových vôd môžu zlegalizovať svoje napojenia na siete a vodárenská spoločnosť od nich nebude vymáhať úhradu vzniknutých nákladov a škôd. Tie sa pritom môžu vyšplhať na stovky eur. „Za dva mesiace túto možnosť využilo 125 čiernych producentov a 59 čiernych odberateľov. Celkovo im bola odpustená spätná fakturácia vodného a stočného v objeme takmer 40 miliónov litrov. Na poplatkoch tak BVS odpustila už niekoľko tisíc eur,“ dodal hovorca spoločnosti Zenon Mikle.

Najväčší počet žiadostí prišlo z okresov Senec a Pezinok. „Nie je to však prekvapujúce, lebo tieto okresy majú najvyššie percento čiernych odberateľov a producentov na počet napojených nehnuteľností,“ vysvetlil Mikle.

Obdobie odpúšťania potrvá do 31. marca 2011. BVS zvolila tento krok preto, lebo chcela dať čiernym odberateľom a producentom poslednú šancu na dobrovoľné prihlásenie sa. „Od apríla BVS spúšťa nekompromisnú akciu odhaľovania čiernych odberateľov a producentov, ktorá má vyčistiť celú oblasť jej pôsobenia. Do pripravovanej akcie chce vyraziť aj s pomocou miestnej samosprávy a občanov. Pracovníci, ktorí budú vyškolení na obhliadky napojení v teréne, budú využívať najmodernejšie monitorovacie zariadenia. Tak by sa mohlo súčasných odhadovaných 15 percent strát, ktoré zapríčiňujú práve títo odberatelia a producenti, eliminovať ešte výraznejšie,“ doplnil Mikle.

Informácie o generálnom pardone sú dostupné na www.bvsas.sk, v zákazníckych centrách BVS v Bratislave a Senici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM