Jakub Haršany Samospráva

Gaštany na Kolibe zachránia aj pre ďalšie generácie. Nové Mesto park zrevitalizuje

Park Gaštanica na Kolibe v bratislavskom Novom Meste prejde revitalizáciou. Suché gaštany vyrúbu a choré odborne ošetria. Čo okrem toho v parku vznikne?

Ilustračný obrázok k článku Gaštany na Kolibe zachránia aj pre ďalšie generácie. Nové Mesto park zrevitalizuje
16
Galéria
Zdroj: Facebook

V súvislosti s plánovanou revitalizáciou parku Gaštanica na Jeséniovej ulici, zorganizovalo vedenie mestskej časti Nové Mesto včera vo večerných hodinách verejné stretnutie, na ktorom bol občanom predstavený projekt obnovy parku.

Práce už začali

„Projekt Gaštanica má za sebou kontrolu verejného obstarávania zo strany Úradu vlády, ktorý proces obstarávania odobril. V týchto dňoch došlo k podpisu zmluvy, pričom park bude budovať EKO podnik VPS, ktorého zriaďovateľom je mestská časť,“ Bratislava24.sk informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Práce na revitalizácii už začali. „V pondelok bolo pracovníkom EKO podniku VPS odovzdané stavenisko a začala prvá etapa prác na budovaní parku na Kolibe, ktorá je zameraná na čistenie pozemku a orezávanie suchých konárov a výrub stromov, ktorým sa už podľa odborníkov nedá pomôcť,“ prezradil hovorca.

Cieľom projektu je predovšetkým záchrana jestvujúcich gaštanov.

Na území parku sa nachádza viac ako 60 jedlých gaštanov, ale asi polovica má kôru napadnutú rakovinou. Vyschnuté stromy by mali byť vyrúbané, tie choré prejdú odborným ošetrením. Plánuje sa taktiež výsadba nových gaštanov, ktoré by boli odolné voči chorobám. Projekt počíta aj s efektívnejším hospodárením s vodou tak, aby dažďová voda slúžila na zavlažovanie parku.

Vznikne aj oddychová zóna

Autormi projektu sú architekti René Kosman a Michal Pala, ktorých zámerom je okrem záchrany gaštanov aj vytvorenie oddychovej zóny. „V novovzniknutej oddychovej zóne nájdu návštevníci detské ihrisko, fitnes prvky, altánok, výbeh pre psov a ďalšie vybavenie parku,“ dodal Tettinger.

Celkové náklady na revitalizáciu parku sa pohybujú okolo 315-tisíc eur. Z toho 225-tisíc eur pôjde z tzv. nórskych fondov, ktoré mestská časť získala v spolupráci s hlavným mestom v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Zvyšok potrebných financií zabezpečí mestská časť zo svojho rozpočtu. Celý proces by mal byť ukončený do konca apríla 2017.

Čítajte aj: Podarí sa zachrániť Gaštanicu na Kolibe?

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM