Maros Palesch Rôzne

Gamblerstvo treba riešiť komplexne

Hráčska závislosť je problém aj bratislavskej Petržalky. "Je potrebné uchrániť rodiny od takejto choroby, avšak gamblerstvo treba riešiť systematicky." tvrdí starosta Vladimír Bajan v reakcii na navrhovanú novelu zákona o hazarde od kresťa

KDH reaguje návrhom na problém patologického hráčstva a do parlamentu by ho chcelo predložiť ako poslaneckú novelu na marcovú schôdzu.

Verziu novely zákona nemal Bajan možnosť vidieť. „Ale z toho, čo priniesli médiá, sú niektoré jeho časti na hranici ústavy,“ pokračoval Bajan s tým, že sa rád oboznámi s podrobnosťami, aby sa mohol čo najadresnejšie vyjadriť. Vyslovil obavu, že ide o ad hoc návrh zákona, ktorý len pomenúva problém, ale nerieši ho systematicky. Súčasne nepozná ani finančný dosah takto navrhovaného zákona na samosprávy, dodal. „Okrem toho, vytlačíme síce automaty z pohostinstiev, ale krčmy zostanú. Alkoholizmus je tiež vážna choroba, ktorá ničí rodiny,“ podotkol.

K téme sa vyjadrila i starostka mestskej časti Staré Mesto a parlamentná poslankyňa Tatiana Rosová. „Dnešný stav, keď obec nemôže ovplyvniť rozmiestnenie herní na svojom území, je nevyhovujúci. Preto podporujeme tento návrh, vďaka ktorému sa zvýši právomoc obcí rozhodovať v tejto oblasti.“

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý súhlasí s tým, aby bol povinnou prílohou žiadosti na vydanie licencie na prevádzku herne súhlas príslušného obecného zastupiteľstva. „Túto iniciatívu vítame,“ uviedol Kusý.

Návrh KDH má obsahovať aj zákaz prevádzkovania výherných automatov v pohostinstvách. Po novom mal byť povinnou prílohou žiadosti na vydanie licencie na prevádzku herne súhlas príslušného obecného zastupiteľstva. Zároveň sa má zaviesť aj 15-sekundový limit, ktorý bude musieť uplynúť od vyplatenia výhry do začatia novej hry. V návrhu je aj pravidlo, že ak patologický hráč alebo jeho rodina žijúca s ním v jednej domácnosti požiadajú o nevpustenie hráča do kasína, vstup mu umožnený nebude. Z herní má zároveň zmiznúť alkohol a možnosť fajčenia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM