Webnoviny - Rôzne

FREŠO: Projekt Danube Areny je vážne ohrozený

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 7. februára (WEBNOVINY) – Projekt petržalskej multifunkčnej haly Danube Arena je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša vážne ohrozený. Vedenie kraja totiž stále nemá k dispozícii kľúčovú zmluvu o pôžičke a takzvanú blokačnú akciu, ktorú získala deň pred nástupom nového župana spoločnosť Parnhams Limited. „My, aj obyvatelia kraja musíme mať k dispozícii všetky dokumenty, aby sme vedeli kto, čo a za čo chce stavať,“ vyhlásil Frešo.

Bratislavský župan opätovne vyzval zástupcov spoločnosti Danube Arena a.s. a spoločnosti Parnhams Limited, aby mu predložili zmluvu o pôžičke. BSK napriek verejným prísľubom predstaviteľov týchto spoločností stále nemá tento dokument k dispozícii. „Táto zmluva je kľúčová z pohľadu výstavby haly. Potrebujeme vedieť, aké z nej vyplývajú pre kraj záväzky a či je pre obyvateľov kraja výhodná,“ tvrdí Frešo. Až po preštudovaní tejto zmluvy bude podľa neho možné urobiť audit, na základe ktorého sa rozhodne o výstavbe haly. Frešo pripomenul, že prvýkrát požiadal o zabezpečenie všetkých dokumentov súvisiacich s halou už 23. decembra 2009, teda v deň nástupu do funkcie, a odvtedy ešte niekoľkokrát. Frešo stále trvá aj na vrátení takzvanej blokačnej akcie, ktorú v Danube Arena vlastní Parnhams Limited, a ktorá BSK neumožňuje v tejto spoločnosti vykonávať žiadne zmeny. „Chcem iba to, aby sa veci vrátili do stavu, v akom boli v deň volieb,“ dodal Frešo.

Kraj kúpil pozemky ešte v roku 2008 za 290 mil. korún, teda v období, keď ešte nebola doriešená otázka Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Následne zastupiteľstvo zriadilo 100-percentnú spoločnosť 1. župná, ktorá mala pozemky spravovať. Medzitým však cena pozemkov vzrástla na 20 mil. eur (600 mil. korún). Zároveň minulý rok vznikla bez súhlasu zastupiteľstva 100-percentná dcérska spoločnosť Danube Arena, ktorá mala zabezpečiť výstavbu haly. Tesne po posledných komunálnych voľbách však bola podpísaná nájomná zmluva na pozemky medzi oboma spoločnosťami. Danube Arena ich dostala za jedno euro ročne po dobu kolaudácie, po nej sa bude platiť komerčné nájomné. Otázkou však zostáva, prečo sa nájom viaže na celý deväťhektárový pozemok a nie len na tú časť, na ktorej by sa mala postaviť hala. Zároveň sa do spoločnosti Danube Arena dostala firma Parnhams Limited ako jednoakciový minoritný vlastník, firma pritom prisľúbila investovať do projektu okolo 90 mil. eur.

Stanovisko Pavla Freša poslal agentúre SITA Radovan Choleva z Kancelárie predsedu BSK.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM