Maros Palesch Rôzne

Frešo: K eurofondom sme sa posunuli vpred

BRATISLAVSKÝ KRAJ. Bratislavský župan Pavol Frešo dnes v rámci dvojdňovej pracovnej cesty v Bruseli zaznamenal prvé pozitívne výsledky v otázke prístupu k štrukturálnym fondom EÚ po roku 2013, a to v oblasti školstva.

„Na pôde EÚ sme dnes dostali jasný signál, že v novom programovom období od roku 2013 máme šancu čerpať prostriedky z eurofondov na kompletnú obnovu škôl. Chceme, aby sa stredné školy v pôsobnosti Bratislavskej župy stali centrami vzdelávania a voľnočasového využitia s mnohými aktivitami pre študentov,“ povedal župan Pavol Frešo.

Kladné stanovisko Európskej únie je pre Bratislavský kraj impulzom pre bezodkladné začatie rokovaní s národnými orgánmi a ministerstvami, aby sa do nového programového obdobia po roku 2013 zahrnuli aj tieto ciele.

Možnosť čerpania prostriedkov z fondov EÚ na obnovu škôl by bola výrazným posunom oproti súčasnej situácii, keď Bratislavský samosprávny kraj na opravy stredných škôl vo svojej pôsobnosti eurofondy využívať nemôže. **„Urobíme všetko potrebné, aby sme v tomto procese boli úspešní, pretože by sme získali možnosť čerpať prostriedky nielen na opravy škôl, ale aj na budovanie ihrísk, plavární, či knižníc,“ **zdôraznil Pavol Frešo.

Slovensko je jedným z koordinátorov cieľov Dunajskej stratégie v oblasti rozvoja vzdelanostnej spoločnosti. Pre Slovensko ale aj pre Bratislavskú župu je to jedinečná šanca, ako môže rozvíjať znalostnú ekonomiku, vedu, vo vyššej miere podporovať vedeckých pracovníkov a sústrediť sa aj na rozvoj vysokých škôl. Rovnako to znamená možnosť získať finančné prostriedky aj na nové projekty.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM