Kultúra

Francúzsky fotograf a slovenský rodák F. Kollar má veľkú výstavu v SNG

François Kollar z rodného Slovenska emigroval do Francúzska a vo svojej novej krajine sa stal významným fotografom.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsky fotograf a slovenský rodák F. Kollar má veľkú výstavu v SNG
Zdroj: TASR

Veľká retrospektívna výstava z tvorby francúzskeho fotografa Françoisa Kollara (1904 – 1979) je v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave. Autor z rodného Slovenska emigroval ako 20-ročný a stal sa významným fotografom vo svojej novej krajine.

„Ide o prvé komplexné spracovanie jeho celoživotného diela a výstava po nedávnej premiére v Paríži je v Bratislave. Má štyri časti a je zoradená chronologicky, od autoportrétov a experimentovania, cez reklamnú tvorbu, veľký súbor Pracujúce Francúzsko až po módnu fotografiu,“ informovala na dnešnej novinárskej prezentácii výstavy francúzska kurátorka Pia Viewing.

„Vedel dobre zachytiť mužov a ženy pri práci, keďže pochádzal z rovnakého prostredia a jeho fotografie sú veľmi jemné, citlivé a krásne,“ dodala Viewing.

Expozícia v Esterházyho paláci

Podľa slovenskej kurátorky Lucie Almášiovej zo SNG je to v tejto galérii druhá Kollarova autorská výstava. „Prvá sa konala v roku 1965 vďaka šťastnej náhode a stretnutiu umeleckého historika Ladislava Savčina s autorom v jeho parížskom ateliéri. Vtedy bola výstava vo Vodných kasárňach na prízemí,“ uviedla Almášiová.

Táto, oveľa väčšia expozícia na druhom poschodí Esterházyho paláca SNG obsahuje asi 130 čiernobielych fotografií z 30. až 60. rokov 20. storočia.

Z nich mnohé neboli ešte vystavené. Najstaršie autor vytvoril vo svojom parížskom ateliéri, kde okrem seba portrétoval svoju manželku Fernandu Papillon.

Tiež robil fotomontáže, fotogramy, prekrývanie negatívov a iné experimenty, čo využil aj v reklamnej fotografii pre veľké módne domy. Dostával aj zákazky od popredných módnych časopisov.

Čítajte aj:

La France travail

Hlavná časť výstavy predstavuje Kollarov najväčší fotografický projekt La France travail (Pracujúce Francúzsko) realizovaný v rokoch 1931 – 1934 na základe objednávky od vydavateľstva Horizons de France.

Témou je pracujúci človek a podoby práce vo Francúzsku v rôznych odvetviach. Sú tam zábery zo stavby železníc a montáže lietadiel, práca baníkov, rybárov či v papierni.

Je zastúpené šitie, tkáči, pradiari, sklári, keramici, rôzne montážne linky, ale aj továrenské komíny a priemyselné objekty. Desaťtisícami fotografií vytvoril unikátny obraz pracujúceho francúzskeho človeka navyše v čase hospodárskej krízy. Tie boli publikované v 15 tematických zošitoch v rámci edície uvedeného vydavateľstva.

Vyhľadávaný portrétista

Samostatná časť je módna fotografia. Nechýba tvorba po druhej svetovej vojne, keď bol vyhľadávaným portrétistom významných osobností, a tiež pracoval na reportážach v oblasti priemyslu.

Jedno z najvýznamnejších tvorilo poverenie od francúzskej vlády na zdokumentovanie života a práce v častiach tzv. Francúzskej Západnej Afriky či dokumentácia práce v Union Aéromaritime de Transport v Afrike.

Vo výbere sú zábery z výroby topánok firmy Baťa v Senegale, práca v továrni na výrobu celulózy v Pobreží Slonoviny a iné z koloniálnych častí v Mali a Burkine Faso.

Expozíciu, ktorá potrvá do 11. septembra, spestruje množstvo kníh, časopisov a dopĺňa ju rovnomenný katalóg. „Výstavu podporilo Ministerstvo kultúry SR ako prioritný projekt SNG sumou 50-tisíc eur. Ide o skvelý projekt, ktorý je prenesený z Paríža, má francúzskych kurátorov a partnermi sú významné francúzske inštitúcie Jeu de Paume a Mediatheque de l'architecture. Je súčasťou kalendária podujatí SK Press,“ informoval Jozef Bednár z ministerstva kultúry.

Čítajte aj: Víkend otvorených parkov a záhrad odomkne brány aj do priestorov bežne neprístupných

Ilustračný obrázok

Výstava Francoisa Kollara
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM