Kultúra

Francúzsky deň popri hudbe ponúkne aj dve módne prehliadky

Historické centrum Bratislavy ožije oslavami a v tomto roku sú v pláne aj dve módne prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsky deň popri hudbe ponúkne aj dve módne prehliadky
17
Galéria

Na Hlavnom námestí dnes oslávime Francúzsky deň, kultúrne podujatie, ktorým Veľvyslanectvo Francúzskej republiky na Slovensku slávi spoločne s obyvateľmi Bratislavy a jej návštevníkmi francúzsky štátny sviatok – Deň dobytia Bastily.

Oslavy v meste

Od roku 2011 francúzske veľvyslanectvo organizuje v metropole na Dunaji oslavy Dňa dobytia Bastily. Ako informoval tlačový atašé Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku Didier Rogasik, „návštevníci si budú môcť oddýchnuť vo Francúzskej dedine“. A dodal: „Dvadsiatka stánkov ponúkne francúzske aj lokálne výrobky. Na svoje si prídu napríklad milovníci francúzskeho jazyka, kvalitnej kozmetiky z Francúzska aj cestovania.“

Didier Rogasik označil pripravený hudobný a kultúrny program za „lákavý pre všetkých duchom mladých“. V rámci hudobného programu si návštevníci podujatia budú môcť vypočuť víťazov celoštátnej súťaže „Spievam po francúzsky“, džezovú speváčku Janu Gavačovú i francúzsku skupinu „Les Garcons Trottoirs“. V tomto roku sú v pláne aj dve módne prehliadky. Pre najmenších návštevníkov Francúzsky inštitút na Slovensku otvorí dvere od 14:00 do 17:00 hod., aby sa mohli venovať rôznym aktivitám a hrám. Podrobnejší program zverejnila francúzska kultúrna inštitúcia na svojej webovej stránke.

Dobytie pevnosti

Organizátormi Francúzskeho dňa sú okrem veľvyslanectva a Francúzskeho inštitútu aj Francúzsko-obchodná komora v spolupráci a s podporu Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy aj Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Charakteristickými znakmi osláv Dňa dobytia Bastily vo Francúzsku sú vojenská prehliadka, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica.

Od začiatku slávenia sviatku sa vo Francúzsku kládol dôraz na vlastenectvo a na jeho vojenský charakter. Preto, aby sa podčiarklo, že Francúzsko sa pozviechalo z porážky pruskými vojskami v roku 1870. Štátny sviatok Francúzskej republiky je pripomienkou dobytia pevnosti a väzenia Bastily 14. júla 1789. Znamenalo začiatok francúzskej revolúcie, čo sa stalo pred 228 rokmi.

Deň 14. júl sa oslavoval ako sviatok už od roku 1790, ale v ďalších rokoch sa doboví vládcovia nevedeli dohodnúť, ktorý z dní sa má sláviť. Až v roku 1880 Senát schválil návrh zákona Benjamina Raspaila, ktorým bol 14. júl vyhlásený za štátny sviatok.

Francúzsky deň
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM