Kultúra

FOTO: Výstava na netradičnom mieste predstaví aj veterány, na ktorých jazdili Masaryk a Hitler

Nablýskané vznešené autá, ktoré brázdili cesty v časoch našich prastarých rodičov, si môžete pozrieť v jednom z bratislavských obchodných centier.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Výstava na netradičnom mieste predstaví aj veterány, na ktorých jazdili Masaryk a Hitler
18
Galéria

Obchodné centrum (OC) Central sa zaplnilo autami. A nie hocijakými! Oči si popasú a svoje vedomosti rozšíria najmä fanúšikovia značky Mercedes-Benz.

Sto rokov na kolesách

V priestoroch OC Centrál môžete obdivovať až 21 áut, ktoré vyšli z továrne úspešnej nemeckej automobilovej značky. Väčšina áut pochádza od zberateľa Ladislava Samohýla, ktorý vlastní viac ako 300 kusov historických vozidiel od roku 1902 až po súčasnosť, z čoho približne 80 kusov sú práve veterány značky Mercedes-Benz.

Na chodbách obchodného centra natrafíte aj na prvé auto poháňané spaľovacím výbušným motorom – Benz Patent-Motorwagen, či výnimočný Mercedes-Benz 500 K Roadster, ktorý patrí k najdrahším veteránom na svete. Týmto vozidlom jazdili prominentní nacisti. Medzi nimi aj zastupujúci ríšsky protektor Protektorátu Čechy a Morava Reinhard Heydrich a ríšsky minister kultúry a športu Adolf Hünhlein.

Mercedes-Benz 500 Nürburg slúžil ako rezervné vozidlo prvého prezidenta Československej republiky Tomáša Garrigua Masaryka. Automobil po druhej svetovej vojne prerobili na limuzínu. Režisér Filip Renč si ho vypožičal na natáčanie filmu Lída Baarová. Vo finálnej podobe filmu sa však nakoniec neobjavil. Rovnaký model stál aj v garáži Adolfa Hitlera. Obzrieť si môžete aj auto pôvodne vyrobené pre japonskú cisársku rodinu – Mercedes-Benz 300 SL Gullwing.

Netradičná výstava bude návštevníkom OC Centrál k dispozícii až do 25. apríla.

Výstava veteránov „I LOVE MERCEDES-BENZ“
18
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM