Kultúra Rôzne

FOTO + VIDEO: Bratislavký Sad Janka Kráľa obsadil vojenský tábor zo 17. storočia

V sobotu ste si mohli pozrieť, ako asi vyzerala polozabudnutá bitka v roku 1619, kedy Bratislavu chránili len tri delá a malá posádka pri dunajských brehoch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Bratislavký Sad Janka Kráľa obsadil vojenský tábor zo 17. storočia
23
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V sobotu sa Sadom Janka Kráľa niesol rev statných chlapov, vojsk, dunenie diel aj praskot muškiet. Vojenský strek, ktorého rekonštrukciu vám v sobotu predviedla skupina historického šermu Banderium, významne ovplyvnil dianie v regióne a v celom Uhorsku.

Vidieť ste mohli aj výcvik a fungovanie dobových jednotiek, ukážky dobového života a prejsť sa vojenským táborom zo 17. storočia.

V Uhorsku bolo rušno

V roku 1619 bolo v kráľovskom Uhorsku rušno. Proti vláde katolíckych Habsburgovcov sa už v druhom stavovskom povstaní vzoprelo sedmohradské knieža Gabriel Bethlen. Na konci augusta sa so svojou armádou vydal do Uhorska, kde sa tešil širokej podpore protestantskej šľachty, dlhodobo nespokojnej s absolutistickými snahami viedenského dvora.

V krátkom čase sa Bethlen zmocnil Košíc a ďalších východoslovenských miest. Už 9. októbra sa po krátkom obliehaní vzdala aj Trnava a v ceste na Viedeň stálo Bethlenovi už len hlavné mesto Uhorska – Bratislava, vtedajší Prešporok.

Keďže väčšina cisárskych vojsk bola v tom čase viazaná na bojiskách v Česku, mesto chránila len menšia posádka s tromi delami, utáborená pri dunajských brehoch.

Rýchlosť ľahkých Bethlenovych oddielov habsburské sily opäť prekvapila. 14. októbra Bethlen zaútočil na tábor cisárskeho oddielu a útokom z dvoch strán, využijúc početnú prevahu, ho napokon aj dobyl.

Mešťania po tejto ukážke sily nemali chuť stavať sa na odpor, preto knieža bezprostredne po boji vtiahol do Prešporka, kde mu palatín Žigmund Forgáč vydal hrad i uhorskú kráľovskú korunu.

Čítajte aj: Tip na výlet: Kaštieľ v Budmericiach je príťažlivý pre milovníkov histórie aj filmárov

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM