Rôzne

FOTO: V podchode na Trnavskom mýte prebieha posledná fáza rekonštrukcie

Práce na podchode na Trnavskom mýte značne pokročili, známe sú už aj niektoré prevádzky, ktoré v priestoroch po otvorení nájdete.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V podchode na Trnavskom mýte prebieha posledná fáza rekonštrukcie
17
Galéria

Bezbariérový a moderný podchod na Trnavskom mýte sa čoskoro stane realitou. V podchode sú už zrekonštruované dve nástupištia s novými eskalátormi a výťahmi, a práce idú aj naďalej podľa plánu.

Podľa plánu

„Máme za sebou dve fázy rekonštrukcie a vstupujeme do poslednej. Som rád, že po rekonštrukcii bude podchod bezbariérový,“ uviedol na dnešnom kontrolnom dni primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Spokojnosť so stavom prebiehajúcich prác vyjadril aj starosta Nového Mesta Rudolf Kusý: „Som veľmi rád, že práce idú podľa harmonogramu a v lete už bude možné podchod skolaudovať a otvoriť pre verejnosť.“

Trendy v urbanizme

Posledná fáza rekonštrukcie prebieha od začiatku týždňa. Nástupištia číslo 1 a 2, ako aj vstup Nová tržnica sú už zrekonštruované. Vo vstupe Nová tržnica bol okrem výmeny eskalátorov, renovácie schodiska a vybudovania výťahu osadený aj nový prístrešok, ktorý navrhol arch. Ivan Kubík. Pri návrhu zohľadnil nové trendy v urbanizme pre verejné priestory. Prístrešok v týchto dňoch dostáva ešte vzduchotechnické zariadenia pre potreby prevádzok v podchode.

V podchode bude celkovo 7 eskalátorov a 5 výťahov. Známe sú už aj dve prevádzky, ktoré v podchode od leta nájdete, a to Terno a kvetinárstvo Kula.

V zrekonštruovaných častiach boli tiež zrenovované obklady stien a vymenená kanalizácia. Nasledovať bude komplexná oprava dlažby, stropov a svietidiel, dokončovať sa budú práce na kanalizácii, vzduchotechnike, chladení a obchodných priestoroch.

Práce na povrchu

Súbežne s prácami v podchode prebiehajú rekonštrukcie aj na povrchu. Od zastávky Krížna – Levická bol vybudovaný bezbariérový prístup k električkám, v okolí sú nové asfaltové povrchy chodníkov a pracuje sa aj na odstraňovaní reklamného smogu.

V pláne je ešte oprava chodníka od nemocnice ŽSR až po vstup do Tržnice a oprava chodníka od Kukučínovej po vstup do Istropolisu. Opravy neobídu ani zábradlia v priestore Trnavského mýta. Niektoré budú opravené, vymenené a všetky dostanú nový náter.

Obmedzenia

Posledná fáza rekonštrukcie si vyžiadala uzatvorenie východu číslo 2 k Istropolisu, východu číslo 3 k Vajnorskej ulici a práce budú pokračovať aj na východe k Centralu, kde sa budú meniť eskalátory a rekonštruovať schodisko a steny. Budú sa tiež demolovať existujúce prístrešky a osádzať nové.

Práce na rekonštrukcii si tiež vyžiadali viaceré obmedzenia pre chodcov. V súvislosti s obmedzeniami pri rekonštrukčných prácach primátor poprosil Bratislavčanov o trpezlivosť a o to, aby chodci tieto trasy využívali a neskracovali si cestu po nebezpečných častiach. „Alternatívne trasy pre chodcov boli robené v spolupráci s dopravnými inžiniermi a dopravnou políciou, a sú dočasné. Musíme to vydržať,“ dodal primátor.

Podchod na Trnavskom mýte - kontrolný deň
17
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM